Jak to liczyć. ??
Letty: Oblicz sin22.5 stopni
7 maj 22:21
Beti: odczytać z tablic albo wzorami redukcyjnymi − zależy od treści zadania
7 maj 22:29
Kiffi : Mam obliczyć.
8 maj 08:48
ICSP: sin2 = 2sinxcos2x
cos2x = cos2x − sin2
jak odpowiednio podstawisz to policzysz.
8 maj 08:54
ICSP: sin2x = 2sinxcosx *
8 maj 08:56
Letty: to znaczy co mam podstawic
8 maj 09:20
Basia:
x= 22,5 ⇒ 2x = 45
a sin45 i cos45 są znane
8 maj 10:02
Basia:
sin45 = sin(2*22,5) = 2sin(22,5)*cos(22,5)
cos45 = cos(2*22,5) = cos
2(22,5) − sin
2(22,5)
i masz rozwiązać układ równań
| | √2 | |
2sin(22,5)*cos(22,5) = |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
cos2(22,5) − sin2(22,5) = |
| |
| | 2 | |
dla ułatwienia zrób sobie podstawienie
x = sin(22,5)
y = cos(22,5)
wtedy masz układ
8 maj 10:14
Mila:
cos2x=1−2sin
2x
cos45
0=1−2sin
222,5
0
oblicz
8 maj 10:30