oblicz bez urzycia tablic matematycznych
Ada: proszę o pomoc
cos215 − cos275
7 maj 22:19
Kaśka: cos215= cos2(90−75)=sin275
sin275−cos275= 1−2cos2(45+30)=..
ale nie wiem czy to nie jest 'bez tablic'...
7 maj 22:30
asdf: tu nie ma żadnych tablic

cos
215 − sin
215 = cos
215 − (1 − cos
215) = cos
215 − 1 + cos
215 = 2cos
215 − 1 takie coś mi
wychodzi
7 maj 22:33
rumpek:
cos2α = cos
2α − sin
2α
Zatem ...
7 maj 22:39
xxx: rumpek tam są różne kąty
7 maj 22:40
asdf: @rumpek
to moje rozwiązanie jest dobre?
7 maj 22:41
Mila:
cos215 − cos275=
(cos15−cos75)*(cos15+cos75)= skorzystaj z wzorów na sumę i różnicę cosinusów
7 maj 22:41
pigor: ... stąd i z wzorów w tablicach np. tak :
cos
215−cos
275 = (cos15−cos75)(cos15+cos75)=
= 2sin
15+752sin
75−152 * 2cos
15+752cos
75−152=
= 4sin45 sin30 cos45 cos30 = 4
√22 *
12 *
√22 *
√32=
√32
7 maj 22:42
qwerty: Na maturze i tak bedziesz tablice..wiec w czym problem
7 maj 22:43
rumpek: Jakie różne kąty
| | √3 | |
cos215o − cos275o = cos215o − sin215o = cos30o = |
| |
| | 2 | |
7 maj 22:45
Mila: rumpek, zgadza się.
7 maj 22:46
rumpek: Bez zbędnych męczarni
7 maj 22:46
pigor: ... . ...

nie wpadłem na to bardzo ładnie
rumpek . ...
7 maj 22:47
asdf: ...a to:
2cos
215 − 1 też jest dobrze

?
7 maj 22:47
rumpek: Tak, dobrze
7 maj 22:50
Mila: asdf, ale nie obliczona wartość.
7 maj 22:53
asdf: ok dzieki

dobranoc
7 maj 22:54
panteon: czesc
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego cos2 − sin215 =cos 30 ?
sprawdzałem tablice matematyczne i nie znalazłem takiego wzoru.
7 maj 22:56
rumpek: Napisałem ten wzór o : 22: 39 i on jest w tablicach
7 maj 22:57
panteon: * cos215 − sin215=cos30 oczywiście
7 maj 22:58
panteon: rumpek − faktycznie od drugiej strony nie poznałem
i'm idiot
7 maj 22:59
Mila: Dobranoc! Maturzyści powodzenia, pełnej puli punktów jutro i w środę, a potem wymarzonej
uczelni.
7 maj 23:02
Maturzystka ;D: widzę , że macie tu fajne pomysły na funkcje kwadratową , dajcie jeszcze jakieś fajne wzorki

o ile nie spicie
7 maj 23:36