matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria [łatwe]
Grej33:
Kąt α jest ostry i tgα=
5
12
. Oblicz cosα i zadanie drugie:
http://img254.imageshack.us/img254/7697/lololw.png
Proszę o pomoc
7 maj 21:59
asdf:
12
1. cosx =
13
2. a
7 maj 22:04
Ajtek:
5
tgx=
12
sinx
tgx=
cosx
sinx
5
5
=
⇒ sinx=
cosx
cosx
12
12
sin
2
x+cos
2
x=1 Podstaw policz cosx. Pamiętaj, że kąt jest ostry zatem cosx>0. Zadanie 2. sin
2
x+cos
2
x=1
5
cosx=
13
Podstaw policz sinx. Pamiętaj, że kąt jest ostry zatem sinx>0.
7 maj 22:08