matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Procenty.
victourique:
Liczba a stanowi 125% liczby b. O ile procent liczba b jest mniejsza od liczby a? a=125%b a= 1,25b/:1,25 0,8a=b 80%a=b 100%−80%=20% Moje pytanie brzmi: skąd to 0,8a?
7 maj 21:57
asdf:
a =125%b
1
a = 1
b
4
5
4
a =
b || *
4
5
4
a = b
5
7 maj 22:00
victourique:
Dziękuję!
7 maj 22:03