PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Antek: Rzucono trzy razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowane liczby tworzą ciąg
arytmetyczny.
7 maj 21:42
konrad: A={(1,2,3),(2,3,4),(4,5,6),(1,3,5),(2,4,6)}
|A|=5
P(A)=...
ale nie jestem pewien czy to jest dobrze
7 maj 21:48
Kaśka: a było coś o różnicy ciągu arytmetycznego? bo jeżeli nie to można też dodac (1,1,1),
(2,2,2),...
7 maj 21:52
konrad: wiedziałem, że będzie źle
7 maj 21:54
konrad: no to w takim razie do |A| dojdzie 6 możliwości czyli |A|=11
7 maj 21:54
Mila: i jeszcze ciągi malejące. Najważniejsze konrad, że dobrze zacząłeś.
Wypisz wszystko teraz, może jutro to będzie.
7 maj 21:55
Eta:
|Ω|= 6
3
dla r=0 ciąg stały (111) (222) (333) (444) (555) (666) −−− 6 możliwości
dla r= 1 (123) (234) (345) (456)
dla r= −1 (321)(432) (543) (654)
dla r= 2 (135) (246)
dla r= −2 (531) (642)
to wszystko
|A|= ...... P(A)=....
@
konrad −−−− nie załamuj mnie z tą mocą Ω ( bo dostanę zawału
7 maj 21:58
konrad: hm, przyjąłem, że kolejność nie ma znaczenia ale widzę, że jednak źle...
7 maj 22:01
Eta:
7 maj 22:01
konrad: Hm, ale dlaczego kolejność losowania ma znaczenie w tym przypadku?
7 maj 22:16