Matura rozszerzona
endzia1: Matura rozszerzona ze zbioru kielbasy
Częścią wspólną koła k o promieniu 5 i prostej przechodzącej przez punkt A nienależący do koła
k jest odcinek KL o długości 7 (punkt L należy do odcinka AK). Wiedząc, że odległość punktu L
od punktu A jest równa 9, oblicz odległość środka koła k od punktu A.
Jako wskazowka podane jest ze powinno sie skorzystac z twierdzenia o zwiazkach miarowych miedzy
odcinkami stycznej i siecznej
Niestety nie znam tego twierdzenia i nie mam pojecia jak to zadanie rozwiazac. Dlatego drodzy
maturzysci: Prosze o pomoc
7 maj 21:41
Maslanek:

49=50−10cosa
cosa=1/10
a=84,26.
Wtedy kąt przylegający:
b=95,74
Wtedy
|AS|
2 = 4 + 25 − 20cosb
|AS|
2 = 29 + 2 = 31
|AS| =
√31.
Ale to z malutkimi przybliżeniami
7 maj 21:52
Kaśka: to twierdzenie masz na wprowadzeniu do zadań w tym zbiorze oraz w tablicach na maturę
7 maj 21:52
endzia1: W tym zadaniu ma wyjsc 13.
7 maj 21:54