?
Anula: pomocy: co to jest w ogóle za stwierdzenie f(x) < 0 dla x ∊<−3,3> na rysunku mam wykres funkcji
kwadratowej ale w ogole nie wiem na co mam patrzyć
7 maj 21:38
Kaśka: f(x)=y czyli y przyjmuje ujemne wartości gdy x należy do tego przedziału
7 maj 21:44
Anula: ale jest to f(x) < 0 dla x ∊<−3,3> i patrze na dół wykresu i faktycznie jest przedział
zamkniety i f(x)=0 dla x {−3,3} czyli miejsca zerowe i dla mnie byłyby te dwie poprawne
odpowiedzi
7 maj 21:46
krystek: ok
7 maj 21:47
Anula: ale odp jest jedna i czemu ta f(x)=0 dla x {−3,3} ?
7 maj 21:50
konrad: no bo w punktach x=−3 i x=3 wykres przecina oś X
7 maj 21:53
Anula: f(x) < 0 dla x ∊<−3,3> a to już nie jest poprawne?
7 maj 21:55
Maslanek: Bo f(x) do x
0 jest równe ZERO

Nie mniej niż ZERO

...
7 maj 21:56
Anula: nie wiem ocb ale ok
7 maj 22:00
konrad: w ogóle to podaj może treść zadania
7 maj 22:03
asdf: Anula, f(x) = 0 dla x ∊ {−3;3} to te dwie liczby są miejscami zerowymi. Takie coś jak napisałaś
| | 9 | |
w pierwszym poście f(x) = 0 dla x ∊ <−3;3> jest to przedział, czyli liczby −3,−2 |
| , −1, |
| | 10 | |
| 1 | |
| itd aż do 3 (włącznie bo domknięty nawias) są miejscami zerowymi funkcji. |
| 2 | |
7 maj 22:10
Anula: ale tam jest taki znak < więc myślałam że biore to co jest pod osią OX i własnie taki tam jest
przedział <−3,3> i myślałam ze to też jest dobrze
7 maj 22:20