?
Wojtas: | | ab | |
Wykaż, że jeśli a > 2 i b < 4, to |
| +4< b+2a. |
| | 2 | |
7 maj 21:28
Saizou : ab+8<2b+4a
ab−2b<4a−8
b(a−2)<4(a−2)
b<4
a dla a pogłówkuj, bardzo podobnie
7 maj 21:30
ZKS:
a > 2 ⇒ a − 2 > 0 oraz b < 4 ⇒ b − 4 < 0
(a − 2)(b − 4) < 0
| | 1 | |
ab − 4a − 2b + 8 < 0 / * |
| |
| | 2 | |
c.n.u
7 maj 21:31
Eta:
Dokończmy za
Saizu 
b(a−2) −4(a−2)<0
(a−2)(b−4) <0 bo z założenia : a>2 ⇒ a−2>0 i b<4 ⇒ (b−4) <0
Wniosek: iloczyn liczb o różnych znakach jest <0
7 maj 21:33
Wojtas: fakt, dzięki!
7 maj 21:33
Wojtas: Z której strony należy wyjsc ? czy ma to znaczenie?
7 maj 21:33
Eta:
Albo przez drzwi .........albo przez okno
7 maj 21:37
Wojtas: Jeszcze takie poprosiłbym.
Udowodnij, że jeśli x2 + x = y2 + y to x=y lub y=−x−1
7 maj 21:37
Eta:
x2−y2 +x −y =0
(x−y)(x+y) +(x−y)=0
(x−y)(x+y+1)=0
x−y=0 v x+y+1=0 ⇒ x=y v y= −x−1
c.n.u
7 maj 21:40
Wojtas: dziękóweczka
7 maj 21:50