pppytanko :)
Isme: Czeeeeeeeeeeeeeeeeść ludzie!

Tak sobie leże i myślę, czego to ja na jutro jeszcze nie umiem
i chyba wiem O STEREOMETRIO − o zgrozo!

A wy jak się trzymacie? A tak poważnie to piszę bo
do głowy mi przyszło pewne pytanie. Jak mam np zadanie "wskaż liczbę rozwiązań równania
To chodzi o to aby w liczniku było zero no bo = 0 , tak?

(powoli już głupieje) . Czyli ma
tylko jedno rozwiązanie[ 21 ] , tak?
A jeżeli jest znak ≤ albo ≥ 0 to co wtedy?

Może to głupie, ale chyba zaczynam wariować

Powodzenia wszystkim!
7 maj 21:23
Kaśka: no tak x=21 ale trzeba sprawdzić czy mianownik nie jest 0, bo nie wolno dzielić przez 0
a jak masz nierówność to zależy od znaku itp itd
7 maj 21:31
Isme: dzięki dzięki

Jeszcze mam jedno pytanie...
Czy ktoś by mógł mi wytłumaczyć zadania typu
" Środek S okręgu o równaniu x
2 + y
2 − 2x + 8y + 12 = 0 . Jakie ma współrzędne? "
7 maj 22:21
asdf: x2 + y2 − 2x + 8y + 12 = 0
x2 − 2x + y2 + 8y = −12
x2 − 2x + 4 − 4 + y2 + 8y + 16 − 16 = −12
to co na zielono przenoszę na prawą stronę, wtedy po lewej masz dwa wzory skróconego mnożenia a
po prawej stronie masz r2
7 maj 22:24
Beti: −2 to we wzorze −2a −−> czyli −2=−2a
a=1
8 to we wzorze −2b −−> czyli 8=−2b
b=−4
czyli S = (1,−4)
można też wzorem skróconego mnożenia wyznaczyć S
7 maj 22:26
Eta:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
| | A | | B | |
S( |
| , |
| ) r2= a2+b2−C , dla a2+b2−C >0 |
| | −2 | | −2 | |
x
2+y
2−2x+8y+12=0 S(1, −4) r
2= 1+16 −12= 5 to r=
√5
7 maj 22:28
Isme: Dziękuje bardzo, zrozumiałam. Jak nasuną mi się jeszcze jakieś pytania to będę pytać!
7 maj 22:30
ukaszek: Jak to jest z tymi znakami w nierownosciach? Kiedy zostaje a kiedy zmieniamy?
7 maj 22:33
Pats: własnie jak wszystko przedniose na lewą srone powiedzmy t co wtedy znieniam znak czy nie
konieczbnie ?
7 maj 22:34
Eta:
Hehe

Mnożąc lub dzieląc nierówność przez liczbę ujemną zmieniamy zwrot nierówności na przeciwny
7 maj 22:35
M: a podałby ktoś wzory na ilość przekątnych, wierzchołków, krawędzi w wielokącie?
7 maj 22:38
Isme: I jeszcze tylko męczą mnie zadania typu " Samochód przejechał drogę z miasta A do miasta B
liczącą 396km. Gdyby jechał z prędkością o 8km/h mniejszą to czas przejazdu wydłużyłby się o
0,45 h. Oblicz rzeczywistą prędkość i czas jazdy tego samochodu.
Ostatnie zadanie i obiecuję, że idę spać

Tylko coś przeczuwam, że jutro będzie podobne
zadanie. A wydaję mi się, że jak się załapie schemat to się zrobi takie każde "podobne"
zadanie a warto zgarnąć te 5pkt za nie

.
7 maj 22:43
Beti:
| | n(n−3) | |
Liczba przekątnych n−kąta (n>3) wynosi: p = |
| |
| | 2 | |
Suma kątów wewnętrznych n−kąta (n>2) wynosi: S = 180
o(n−2)
7 maj 22:44
Eta:
s=v*t v,t >0 ( koniecznie podać to założenie !
v*t= 396
(v−8)*(t+0,45)= 396
rozwiązać ten układ równań , uwzględnić założenie v, t>0
7 maj 22:48
Eta:
Idź już do

Powodzenia
7 maj 22:49
Isme: pójdę pójdę

Tylko zrobię to zadanie, ostatniee

czyli mogę robić w ten sposób.
x−czas
y−prędkość
x+0,45
y−8
xy=396
(x+0,45)(y−8)=396
xy−8x+0,45y−4,6=396
?
7 maj 22:55
Eta:
Tak

ale bardziej "elegancko" oznaczyć v −− prędkość , t −−− czas
i koniecznie zapisać t,v >0
7 maj 22:57
elpe: i tak czuje ze jutro bd sie borykać z "rurami"
7 maj 22:59
Eta:
| | 1 | | 1 | |
Wtedy zapisujemy wydajności |
| , |
| |
| | x | | y | |
7 maj 22:59
elpe: albo "wiek"

ale nie bd już straszył
7 maj 23:02
Pestek: nierówności wymierne są na rozszerzeniu
7 maj 23:02
Isme: Tyle, że nie wiem co dalej...(już zostane przy "x" i "y")
xy−8x+0,45y−4,6=396
396 − 8x +0,45y − 4,6 = 396
co dalej?
7 maj 23:02
elpe: zobacz na układ równań jaki podała
Eta
2 równania 2 niewiadome simple

(z 1 pod 2)
7 maj 23:05
Isme: A mogłabym to zrobić w taki sposób :
| | 396 | |
396 − 8x + 0,45 * |
| − 3,6 = 396 |
| | x | |
−8x
2 − 3,6x + 178,2
Mogę z delty?
7 maj 23:08
elpe: −8x
2 − 3,6x + 178,2
jezeli z tego delte to az zacytuje moją nauczycielkę "gratuluje pomysłu odpuść maturę"
a nie lepiej
−8x
2 − 3,6x + 178,2 |
*10
wieksze liczby ale milej sie liczy a przeciez kalkulator masz
7 maj 23:12
Eta:
| | 396 | |
(y−8)( |
| +0,45)= 396 /*y |
| | y | |
(y−8)(396+0,45y)=396y
396y+0,45y
2−3168−3,6y= 396y
0,45y
2−3,6y−3168=0 /: 0,45
y
2−8y−7040=0
Δ=28 224
√Δ=168 ( bardzo ładna delta

y= ..... v y=.... dokończ i pamiętaj y >0
7 maj 23:15
7 maj 23:21
Eta:
No i gitara

można jeszcze sprawdzić w brudnopisie , że
88*4,5= 396 i (88−8) *(4,5+0,45)= 80*4,95= 396 i jest ok
7 maj 23:25
Isme: dzięęęęęęęęęęęękuje!

Zrozumiałam. A teraz kładę się spać. Ciekawe jak będzie jutro.
7 maj 23:27
Eta:
Pamiętaj ,że gdyby było,że czas zwiększy się np. o 20 min
| | 20 | | 1 | |
to zamieniamy na 20min= |
| h= |
| h |
| | 60 | | 3 | |
| | 1 | |
i wówczas piszesz (t+ |
| |
| | 3 | |
Dobrej nocki
7 maj 23:34
Eta: @
Isme
7 maj 23:40