pomozcieeee
syl: dany jest ciag geometryczny an. iloczyn pieciu kolejnych poczatkowych wyrazow to 32. jaki jest
3 wyraz tego ciagu

?/
7 maj 21:21
Error_Demon: Odpowiedź do zadania to 2?
7 maj 21:25
Eta:
a1*a1q*a1q2*a1q3*a1q4= a15*q10= (a1*q2)5= a35
a35=32=25 ⇒ a3=2
7 maj 21:25
Eta:
poprawiam zapis: a35= 25 ⇒ a3=2
7 maj 21:27
syl: aha.. no nie wiem nie mam odp.. to jest zadanie za 5pkt.
7 maj 21:30
syl: wszystko roozumiem ale czemu na koncu tego pierwszego rownania jest a35 ?
7 maj 21:34
Eta:
Dlatego,że a3= a1*q2
7 maj 21:35
syl: dobrze ci wyszlo ma byc 2
7 maj 22:40