:)
Dżoli: Z dwóch miast A i B, odległych od siebie o 18 kilometrów, wyruszyli naprzeciw siebie dwaj
turyści. Pierwszy turysta wyszedł z miasta A o jedną godzinę wcześniej niż drugi z miasta B.
Oblicz prędkość, z jaką szedł każdy turysta, jeżeli wiadomo, że po spotkaniu pierwszy turysta
szedł do miasta B jeszcze 1,5 godziny, drugi zaś szedł jeszcze 4 godziny do miasta A.
mam taki układ równań:
i co dalej
7 maj 21:04
Error_Demon: Wyznacz x albo t i podstaw do drugiego równania.
7 maj 21:07
Dżoli: próbowałam ale cos mi to nie idzie, pokażesz jak Ty to robisz?
7 maj 21:14
syl: ja mam tak:
s przez t+1 = 18−s przez 1,5
18−s przez t= s przez 4
1,5s=18t−ts+18−s
72−4s=st podzielic przez s i s>o
2,5s−18t+st=18
t=72−4s przez s
2,5s−18 razy 72−4s przez s + s razy 72−4s przez s =18
t=72−4s przez s
rozw rown z niewiadoma s.
2,5s odjac 1296−72s przez s + 72−4s=18 razy s
2,5skwadrat − 1296+72s+7s−4skwadrat=18s
−1,5skwadrat +126s−1296=0
delta: 8100
s1= 72 sprzeczne z warunkami zadania
s2=12
s=12km wracam do ukl rownan
s=12
t=72−4razy 12 przez 12
s=12
t=2
Va=12 przez 3 czyli 4km/h
Vb=12 przez 4 czyli 3km /h
7 maj 21:17
syl: napisalam tak bo nie umiem sie tu poslugiwac
7 maj 21:18
7 maj 21:18
7 maj 21:19
7 maj 21:19
Dżoli: uklad równań mam dobrze
7 maj 21:44