Beti:
1) obliczasz wartości funkcji na końcach podanego przedziału:
f(−1) = −2*(−1)
2 + 1 = −1
f(1) = −2*1
2 + 1 = −1
2) sprawdzasz, czy wierzchołek paraboli leży w podanym przedziale:
| | b | |
xw = p = − |
| = 0 −−> należy do <−1,1> |
| | 2a | |
3) skoro wierzchołek należy do przedziału, to obliczasz jego drugą współrzędną, czyli wartość
funkcji, czyli:
| | delta | |
yw = q = f(0) = 1 (możesz też q obliczyć ze wzoru − |
| , ale łatwiej i szybciej jest z |
| | 4a | |
warunku, że q=f(p))
4) porównujesz wszystkie wyznaczone wartości i otrzymujesz:
Wmax = 1 dla x=0
Wmin = 0 dla x={−1,1}