matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
maturzysta:
Ludzie! Tak dla przypomnienia. Znajdź równanie prostej prostopadłej y = 2x +1 przechodzącej przez punkty A= (2,3) to jak to się robi? Napiszcie całe zadanie. Ja bym tak napisał: y= ax+b
1
y = −
x +b
2
1
3 = −
* 2 + b
2
3 = 1 + b b = 2
−1
y =
+ 2
2
Tak?
7 maj 20:44
Mila:
3=−1+b b=4
1
y=−
x+4
2
7 maj 21:04