układ równań
sebek: Ktoś pomoże z rozwiązaniem tego układu równań? Nie wiem co mam zrobić jak jest coś/x
| ⎧ | xy=120 | |
| ⎩ | (x+5)(y−2)=120 |
|
7 maj 20:32
sebek: Pomóżcie, proszę!
7 maj 20:42
krystek: | | 120 | |
y= |
| x≠0 i podstawiaj! |
| | x | |
7 maj 20:44
Eta:
| | 120 | |
z 2/ ( |
| +5)(y−2)=120 /*y |
| | y | |
(120+5y)*(y−2)=120y /:5
(24+y)(y−2)= 24y
dokończ , uporządkuj policz deltę
7 maj 20:47
Mila: (x+5)(y−2)=120
xy−2x+5y−10=xy
−2x+5y=10
−2x=10−5y
x=2,5y−5 podstawić do I równania,( unikam niewiadomej w mianowniku)
7 maj 21:21