dziedzina
dziad:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = √ 1−1/3x .
7 maj 20:28
7 maj 20:56
dziad: tak
7 maj 20:57
dziad: sory chodziło mi o √1−13x
7 maj 20:59
Kaśka: to wyrażenie pod pierwiastkiem musi być większe od zera
| | 1−3x | |
po przekształceniach wychodzi: 0> |
| a wynik to (0;1/3) |
| | 3x | |
7 maj 21:01
dziad: nie powinno być: 1−13x<0 ; 3x −13x <0 ?
7 maj 21:06
Kaśka: ten x stoi w mianowniku przy 3, tak?
7 maj 21:08
bas: D= R/ { 0 }
7 maj 21:10
dziad: f(x)=√3−13x
7 maj 21:26
dziad: f(x)=√1−13x
sory
7 maj 21:26
Maslanek:
3−x≥0
x≤3.
7 maj 21:28