reszta z dzielenia
mariusz: Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi ten sposób rozumowania jakoś prościej, bo nie potrafię załapać
skąd to się bierze?
Zauważmy najpierw że kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez 5 daje reszte 0,1 lub 4 (to
rozumiem, że doświadczalnie można sobie sprawdzić). Rzeczywiście jeżeli n=5k+r to
n2=(5k+r)2=25k2+10kr+r2,
więc liczba n2 daje przy dzieleniu przez 5 taką samą resztę jak r2. Zatem dla r=0 otrzymujemy
resztę 0, dla r=1 i r=4 resztę 1, a dla r=2 i r=3 resztę 4. (tego fragmentu nie rozumiem)
Z góry dziekuję za wytłumaczenie
7 maj 20:26
Mila: 5k reszta 0 (5k)2=25k2 reszta 0
(5k+1) reszta 1 (5k+1)2=25k2+10k+1 reszta 1
(5k+2) reszta 2 (5k+2)2=25k2+20k+4 reszta 4
(5k+3) reszta 3 (5k+3)2=25k2+30k+9= 25k2+30k+5+4reszta 4
5k+4) reszta 4 (5k+4)2=25k2+40k+16= 25k2+40k+55+4reszta 1
7 maj 21:33