wyznacz miejsca zerowe
quiet69: zadanie brzmiało następująco
Wartość wielomianu W(x)=x3 + ax2 +bx +10 w punkcie 1 jest równa 4 a jednym z miejsc
zerowych jest liczba 5. wyznacz parametry a i b oraz oblicz pozostale pierwiastki wielomianu.
Doszedłem do tego rozwiązania i nie wiem co dalej zrobić, proszę o kilka słów wytłumaczenia i o
rozwiązanie
a+b= −7
25a−5b= −135
7 maj 20:07
krystek: W(1)=4
W(5)=0
_________
7 maj 20:09
quiet69: wyliczyłem z tego od początku tak, i zatrzymałem się w tym punkcie.
proszę o dokończenie tego zadania
7 maj 21:56