POLA FIGUR
atr:

POTRZEBUJĘ POMOCY..
W TRÓJKĄCIE PROSTOKĄTNYM ODLEGŁOŚĆ PUNKTU PRZECIĘCIA SIE SRODKOWYCH OD WIERZCHOŁKA KĄTA
PROSTEGO WYNOSI 2CM. WYSOKOŚĆ TRÓJKĄTA POPROWADZONA NA PRZECIWPROSTOKĄTNĄ MA DŁUGOŚĆ 2.5CM.
OBLICZ POLE TEGO TRĄJKĄTA.
próbowałam liczyć to z promienia okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym. nie wiem czy
dobrze ale jakos nie potrafie tego dalej wyprowadzic. poza tym wychodzi nawet mniej niz 2cm..
I AOI = 2cm
h= IAPI=2.5cm
i liczyłam tak ze promien okregu opisanego to
23h
23*2.5 =
23*
2510=
2515=
53
no ale tak nie moze byc..
PROSZE O POMOC, NIE WIEM JAK SIE DO TEGO ZABRAC
7 maj 20:06
Kaśka: punkt przeciecia się środkowych jest od wierzchołka w 2/3 więc promień okręgu R=3, więc pole
wynosi 7,5
7 maj 20:25