Równania i nierówności z wartością bezwględną.
Ola : Równania i nierówności z wartością bezwględną.
Zad 1
a)|x|−2|x−4|>1 x∊R
Mam rozważyć po prostu równani dla przedziału<0,∞) i (−∞,0)?
Zad 2
Dla jakich wartości parametru m równanie |x−2|=2m+1 ma
a)jedno rozwiązanie
no to zrobiłam tak:
2m+1=0
m=−12
czyli
|x−2|=0
Czy muszę tutaj rozważać x−2>0 i x−2<0, czy po prostu x=2?
b)dwa rozwiązania
2m+1>0
2m>−1
m>−12
Jeśli bym chciała policzyć x, to jak mam to policzyć?
7 maj 20:06
Ola : pomoze mi ktos?
7 maj 20:10
konrad: 1.
rozwiązujesz w przedziałąch (−∞,0>,(0,4>,(4,∞)
2.
masz obliczyć m czyli dla a) m=−1/2, dla b) m=>−1/2 − to jest koniec zadania
7 maj 20:11
Ola : 1. Ok, dzięki
2. a jeśli bym chciała obliczyć x, to jak mam go policzyć? Po prostu chcę wiedzieć
7 maj 20:28
konrad: |x−2|=0
x=2
7 maj 20:58