funkcjie
Liceum Uzupełniające : Znajdź miejsca zerowe funkcji y=x2−6
y=x2−6
czyli za y podstawiamy zero
0=x2−6
(x−2)(x+2)=0
i co dalej
7 maj 19:57
Godzio: 
x
2 − 6 = (x − 2)(x + 2) ?
7 maj 19:58
ma: i blad...
7 maj 19:58
krystek: Okropności. Lepiej policz Δ x1 i x2
7 maj 19:58
picia: a skad to sie wzielo
7 maj 19:58
ma: (x−√6)(x+√6)=....
7 maj 19:59
Saizou : 0=x2−6
x2=6
lxl=√6
x=√6 lub x=−√6
7 maj 19:59
krystek: Jak już to: (x−√6)(x+√6)
7 maj 19:59
Liceum Uzupełniające : a czemu x2−6=(x−2)(x+2)
7 maj 19:59
Maturzystka: x2−6=0
(x−√6) (x+√6) = 0
x= √6 , x= −√6
7 maj 19:59
Saizou : kurczę zły spójnik oczywiście miało być "i"
7 maj 20:00
Maturzystka: (x−2) (x+2) −−−> x2−4
7 maj 20:00
Liceum Uzupełniające : niech mi kto wytłumaczy (x−√6)
każdy inaczej liczy pogubić można się
7 maj 20:01
Agnieszka : y=x2 − 6
0= x2 − 6
x2 =6 / √
x= √6
7 maj 20:02
Saizou : wykorzystujesz tu wzór skróconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b)
7 maj 20:04
Maturzystka: √6 * √6 −−−> 6
7 maj 20:04
Saizou : @ Agnieszka wartość bezwzględną połknęłaś
7 maj 20:05
krystek: Wszyscy to samo, dobrze liczą , a jak nie znasz wzorów skróconego mnożenia to licz
Δ=0
2−4*(−6)=24
√Δ=
√4*6=2
√6
| | −0−2√6 | | −0+2√6 | |
x= |
| =−√6 x2= |
| =√6 i masz inaczej jeszcze! |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 20:05
Liceum Uzupełniające : y=x2−6
o=x2−6
do tego momentu na pewno jest dobrze
zamiast 0 jest x2 a poźniej zamiast x2 to 6 dzielone √
x=√6
7 maj 20:06
krystek: x2−(√6)2= (x+√6)(x−√6)
7 maj 20:07
PlainLazy: y = x2 − 6
0 = x2 − 6
6 = x2
x = √6 v x = √−6
7 maj 20:07
krystek: Oj dużo musisz się pouczyć −UZUPEŁNIĆ Wiedzę!
7 maj 20:08
Liceum Uzupełniające : po kolej jak jest z tym działanie
i czemu jest x2−(√62=(x+√6)(x−√6)
7 maj 20:08
Saizou : 0=x2−6, przerzucasz x2 lewo
−x2=−6 mnożysz przez −1 żeby pozbyć się minusów
x2=6 obustronnie pierwiastkujesz
√x2=√6 korzystasz ze wzoru √a2=lal
lxl=√6 rozpatrujesz 2 przypadki
x=√6 i x=−√6
7 maj 20:09
Maturzystka: Poprostu naucz sie, że jak masz "coś" z czego nie możesz wyłączyć pierwiastka to zostaje
pierwiastek "z czegos". Tak jak tu:
x2−6=0
(x−√6) (x+√6) = 0
x= √6 , x= −√6
Już w tym przykładzie wyłączysz:
x2−16=0
Będzie to (x−4) (x+4) =0
x= 4 , x= −4
7 maj 20:11
Saizou : albo też ze wzoru
a2−b2=(a+b)(a−b)
zauważ że (√6)2=6
x2−(√6)2=(x+√6)(x−√6)=0
zatem z warunku zerowania się iloczynu
x+√6=0 lub x−√6=0
x=−√6 i x=√6
7 maj 20:12
Saizou : albo też ze wzoru
a2−b2=(a+b)(a−b)
zauważ że (√6)2=6
x2−(√6)2=(x+√6)(x−√6)=0
zatem z warunku zerowania się iloczynu
x+√6=0 lub x−√6=0
x=−√6 i x=√6
7 maj 20:13
Liceum Uzupełniające : acha i jak tak zrobię będzie dobrze
oby na maturze takie łatwe rzeczy były

dzięki Maturzystka
7 maj 20:15
krystek: 
?
7 maj 20:16