POLA FIGUR
atr: POMOCY! POLA TRÓJKĄTÓW. PROSZĘ O POMOC.
WYSOKOŚĆ TRÓJKĄTA PROSTOKĄTNEGO POPROWADZONA NA PRZECIWPROSTOKĄTNĄ DZIELI JĄ NA ODCINKI
DŁUGOŚCI 1CM I 49CM. OBLICZ POLE TEGO TRÓJKĄTA.
7 maj 19:46
Kejt:
z podobieństwa trójkątów:
h
2=49
h=7
pole:
7 maj 19:48
atr: DZIĘKI
7 maj 19:50
Dżoli: skąd to 50?
7 maj 20:00
Dżoli: | | 1 | | h | | h | | h | |
kurcze, i czemu to jest |
| = |
| a nie |
| = |
| |
| | h | | 49 | | 1 | | 49 | |
nie rozumiem....
7 maj 20:06
sazzi001: Dżoli: w tablicach jest wzór hc2=|AD|*|DB|. Stamtąd łatwo wyliczyć h=√49=7 i potem już
łatwo
7 maj 20:10
Dżoli: na której stronie w tablicach jest ten wzór?
7 maj 20:37
Dżoli: i jak robie z tych proporcji co podał Kejt to wiem ze wyjdzie h=7, ale dalej mi wychodzi
7 maj 20:39