7 maj 19:42
sazzi001: jest dobrze
7 maj 19:56
Marlena: Nie rozumiem

a
2 − 2*a*b +b
2 Czyli:
x
2 − 2*x *(−6) +(−6)
2 = x
2 −2x *(−6) +36= x
2 +12x+36 . Gdzie robie błąd ?

Jestem głupia i tego nie rozumiem.
7 maj 20:17
sazzi001: (x−6)(x+6)<(x−6)2
rozwijasz wzorami:
x2−36<x2−12x+36
w tym momencie x2 się skraca bo z jednej i drugiej strony masz z tym samym znakiem. potem
przenosisz −12x na jedną stronę i 36*2 na drugą stronę i wychodzi
7 maj 20:31
Marlena: A to już rozumiem czyli 2*a*b= 2ab = czyli nie przepisuje 2*x − 2*x* (− 6) −6
2 tylko
2*x − 2x*6 <−−− ok ma być plus bo b jest bez minusa

− 6
2 . ok
7 maj 20:39