????
Klarka: POTRZEBUJE POMOCY!
Znaleźć iloraz nieskończonego ciągu geometrycznego a1=2, natomiast suma wyrazów jest 3 razy
mniejsza od sumy kwadratów tych wyrazów.
7 maj 19:41
Godzio:
a
1 = 2
|q| < 1
| | 3a1 | | a12 | |
3 * (a1 + a2 + ...) = |
| = a12 + a22 + ... = |
| |
| | 1 − q | | 1 − q2 | |
Do rozwiązania:
7 maj 19:45
Klarka: mnożyc przez krzyż?
7 maj 19:52
Godzio:
Jak wolisz, jest wiele sposobów, na krzyż też można
7 maj 19:53
7 maj 19:54
Godzio:
Tak Ci wyszło ?
−6q
2 + 6 = 4 − 4q
6q
2 − 4q − 2 = 0
3q
2 − 2q − 1 = 0
To nie są rozwiązania tego równania, najłatwiej:
| 6 | | 4 | | 1 − q2 | |
| = |
| / * |
| |
| 1 − q | | 1 − q2 | | 2 | |
3(1 + q) = 2
7 maj 19:56
Klarka: ach głupi błąd zrobiłam!sorki,zaraz poprawie
7 maj 20:02
7 maj 20:04
Godzio:
|q| < 1 więc q2 odpada
7 maj 20:08
Klarka: acha i to już jest wynik?
7 maj 20:09
Klarka: acha i to już jest wynik?
7 maj 20:10