StWojciech: Mam do obliczenia krótszą podstawe trapezu równoramiennego.
Podane dane to:
dłuższa podstawa - 0,298
wysokość - 1
oraz kąt między dłuższą podstawą a ramieniem - 70 stopni
i tu mam problem gdyż próbując nawet z funkcji trygonometrycznych
obliczyć "podstawe trójkąta" to wynik wychodzi mi najprawdopodobniej zły
(niestety potrzebuje dookładny wynik i nie wchodzą w grę żadne
pierwiastki).
Bardzo Proszę o pomoc
18 maj 16:40
MnQ: to w takim razie musi byc błąd w zadaniu, ponieważ tworzac trojkat gdzie
przeciwprostokatna jest ramie trapezu, a przyprostokatna jest wysokosc i roznica miedzy
dlugosciami podstaw dzielona na 2 tzn.
a
--------
/| |\
/--|-------|--\
(b-a) b
-----
2
tg70 = h/(b-a)/2
tg70 = 2,7475
1
2,7475 = -----
(b-a)/2
(b-a)/2 = 0.364
czyli wychodziloby na to ze ten skrawek jest dluzszy od calej podstawy co niestety jest
glupota, pozdrawiam
19 maj 00:11