Rozwiązaniem równania jest liczba?
Karo : (x−3)/(x+1)=x+2/x−4
7 maj 19:14
picia: | | x+2 | |
po prawej stronie jest |
| ? |
| | x−4 | |
wyznacz dziedzine. a jesli jest jak napisalem to wymnoz na krzyz.
7 maj 19:16
Karo : tak jest po prawej
7 maj 19:17
Karo : dzięki wielkie picia

i trzymaj kciuki bo jutro matura
7 maj 19:17
Kejt:
(x−3)(x−4)=(x+1)(x+2)
x2−4x−3x+12=x2+2x+x+2
−7x+12=3x+2
−10x=−10
x=1
D∊lR\{−1;4}
7 maj 19:18
picia:
7 maj 19:18
Karo : O ja Cię kręcę nie wiedziałam ,że ktoś mi pomoże a tu proszę jeszcze raz wielkie dzięki , może
chociaż coś mi się przydaj jutro , chociaż marnie widzę to moje liczenie
7 maj 19:21
picia: licz powoli i z kalkulatorem a bedzie dobrze
7 maj 19:23
Karo : obawiam się,że nawet kalkulator mi nie pomoże

, co tu się czarować tępa jestem z matmy i
tyle

jedynie co to funkcja kwadratowa mi jako tako idzie
7 maj 19:24
picia: a ile jest log327?
7 maj 19:27
Kejt: ja wiem, ja! wybierz mnie!
7 maj 19:28
Karo : ja nie wiem
7 maj 19:28
Karo : haha
7 maj 19:28
Karo : pozwalam CI odpowiedzieć na to pytanie
7 maj 19:29
Kejt: podpowiedź:
logab=c <=> ac=b
7 maj 19:29
picia: 3
x=27
27 zapisz zeby bylo 3 do ktorejs
7 maj 19:30
Karo : a kto mi pomoże w tym x2 <25 zbiorem rozwiązań nierówności jest?
7 maj 19:31
Kejt:
x2−25<0
(x+5)(x−5)<0
x=−5 v x=5
x∊(−5;5)
7 maj 19:32
picia: sprobuj to co napisalem..
a co do tego to
x2−25<0 i rozloz ze wzoru skroconego mnozenia, a potem parabola
7 maj 19:32
picia: ojej
Kejt chcialem zeby sama zrobila
7 maj 19:33
Kejt: ojj..za późno..

mam niedobór zadań z matematyki..nie mogłam się powstrzymać..
7 maj 19:33
Karo : mam takiego pietra przed jutrem ,że łoo panie , przeciez ja nic nie umiem ,aż mi jest głupio
prosić o pomoc , bo te zadania są łatwe a ja ich nie umiem
7 maj 19:35
Karo : Kejt to może jutro za mnie pójdziesz
7 maj 19:35
Kejt: jeśli Ty napiszesz za mnie sprawdzian z historii sztuki..nie ma problemu
7 maj 19:36
picia: to ile wynosi ten logarytm?
7 maj 19:36
Karo : Mogę iść !
7 maj 19:37
Karo : ale nie obiecuję ,że wyniki był by świetny
7 maj 19:37
Kejt: ale ja jestem wymagająca..chcę mieć 5.
7 maj 19:38
Karo : byłby*
7 maj 19:38
Karo : dobra będzie 5
7 maj 19:39
Kejt: ok. Gdzie mieszkasz?
7 maj 19:40
Karo : koło Szprotawy
7 maj 19:41
Karo : a jak mam coś takiego x3+x2−2x=0 to jak mam zacząć?
7 maj 19:42
picia: x przed nawias
7 maj 19:43
Sonia: Ja to zrobiłam tak:
x2−25<0
x2 < 25
x < √25
x<5 i x<−5
7 maj 19:44
Karo : to bedzie tak x(x2+x−2)
7 maj 19:45
picia: Sonia no to źle zrobilas
7 maj 19:45
picia: Karo i co dalej?
7 maj 19:46
Kejt: a teraz delta, miejsca zerowe i postać iloczynowa.
Szprotawy? Ja tam dojechać nie zdążę nawet
7 maj 19:46
Karo : no teraz mam tylko x2 to co delte?
7 maj 19:47
Karo : to Ty skąd jesteś?
7 maj 19:47
picia: hmm chcialbym zeby Karo napisala wynik.
7 maj 19:47
Sonia: x3+x2−2x=0
co z tego wyjdzie?
bo wyszła mi delta √3
7 maj 19:47
Sonia: picia to co jest w tym źle?
7 maj 19:48
Karo : aa ja jestem w czarnym tyłku i musze powoli sobie to obliczyć więc może trochę to potrwać
7 maj 19:49
picia: Sonia zobacz jak jest liczone. delte masz przy f kwadratowej.
7 maj 19:49
Kejt: z Gdyni

@Sonia źle Ci wyszło.
7 maj 19:49
picia: Sonia wjedz wyzej na stronie.jest juz wyliczone.
7 maj 19:50
Karo : czy delta ma wyjsc −7
7 maj 19:52
picia: nie.9.
7 maj 19:53
Karo : kurcze coś zrypałam

nie wiem co ,ale zaraz dojdę do tego
7 maj 19:54
picia:
7 maj 19:55
Kejt: sprawdź znaki.
7 maj 19:55
Karo : Dobra już mam

ahh te znaki
7 maj 19:58
Karo : i teraz x1 i x2?
7 maj 19:59
picia: jak juz policzysz to podaj koncowy wynik tego rownania.
7 maj 20:00
Karo : coś wyszło źle

x1=−2, x2=1
7 maj 20:03
Karo : w sumie dobrze chyba , w odpowiedziach jest : −2,0,1 nie wiem skąd to 0
7 maj 20:04
picia: wiedzialem. przeciez x wycialas na poczatku przed nawias.
7 maj 20:05
Karo : no tak
7 maj 20:06
Karo : Tylko dalej nie wiem..
7 maj 20:06
picia: x przed nawiasem tzn ze masz iloczyn. a iloczy jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0.
7 maj 20:09
picia: np (x−3)(x+5)(x+7)=0 to wystarczy kazdy nawias przyrownac do 0.
7 maj 20:10
Karo : aaa
7 maj 20:10
Karo : już łapie

dzięki
7 maj 20:10
picia:
7 maj 20:11
Karo : Wiesz co , ja coś czuję ,że będę miała poprawkę z matmy
7 maj 20:12
Karo : Wiesz co , ja coś czuję ,że będę miała poprawkę z matmy
7 maj 20:13
Karo : a jak mam Wykres funkcji f(x)=−5x+b przecina oś y w punkcie o rzędnej 12. Wartość b wynosi ,
jak się zabrać za to?
7 maj 20:15
picia: trzeba wierzyc.to nie jest trudne.dasz rade
7 maj 20:15
picia: przecina os y w pkt 12 to jaki to punkt?
7 maj 20:17
Karo : haha w co wierzyć

sam popatrz nic nie wiem
7 maj 20:17
Kejt: jeśli przecina oś OY to w tym punkcie jest x=0 czyli:
f(12)=0
7 maj 20:17
Karo : nie wiem wgl nie łapię tego zadania
7 maj 20:18
picia: chyba jednak nie...
7 maj 20:18
Karo : ale pod każdego x podstawiam 12 czy nie?
7 maj 20:19
Kejt: tak i przyrównujesz do zera.
7 maj 20:19
picia: to punkt (0,12) podstaw sobie do wzoru funkcji i masz b.
7 maj 20:19
Karo : jej nie wiem czy sobie poradzę , spróbuję
7 maj 20:21
picia: pomylilem
7 maj 20:24
Karo : czyli źle coś
7 maj 20:25
Karo : od razu mówię ,że ja nie wiem jak to obliczyć i poddaję się
7 maj 20:26
Kejt: skorzystaj z mojego
7 maj 20:26
Kejt: podstawiasz za 'x' zero i przyrównujesz do 12
7 maj 20:26
Karo : no ,ale nie wiem co mam zrobić z tym x przy 5
7 maj 20:27
Kejt: 5*0=?
7 maj 20:27
Karo : zaraz się wkurzę , to będzie f(12)=0
7 maj 20:29
Kejt: kurde.też się walnęłam

f(0)=12
<chowa się>
7 maj 20:30
Karo : ale czemu za x podstawiam 0?
7 maj 20:31
picia: nic nie pomylilem.dobrze pisalem.zeby sprawdzic gdzie przecina os y to za x wstawiasz 0 i
wychodzi Ci y. wiec w tym zadaniu
12= −5*0 +b
12=b
i koniec
7 maj 20:32
Karo : bo ja już nic nie wiem z tego zadania
7 maj 20:33
picia: juz wyjasnilem.
7 maj 20:33
Karo : czyli dobrze pisałam
7 maj 20:33
Karo : dobra źle zapisałam
7 maj 20:34
picia: wiesz ze pkt (0,12) nalezy do wykresu wiec za x=0 a za y=12 i wyjdzie Ci b.
7 maj 20:34
Karo :
7 maj 20:34
Karo : no to wiem !
7 maj 20:35
picia: masz taka funcje
y= 4x−8
w jakim punkcie przecina os y?
7 maj 20:37
Karo : chwila pomyśle
7 maj 20:39
Karo : nie wiem
7 maj 20:40
picia: za x=0 i wyjdzie Ci y
7 maj 20:41
Karo : −8?
7 maj 20:42
picia:
7 maj 20:43
picia: a jaki to bedzie punkt?
7 maj 20:44
Karo : haha nie wiem
7 maj 20:45
Karo : to musze pamietać ze za x podstawiać 0
7 maj 20:46
picia: no przeciez x=0 czyli pierwsza wspolrzedna punktu to 0, y wyszedl −8 czyli to druga
wspolrzedna.zatem:
(0, −8)
7 maj 20:47
picia: y= 4x−8 to funkcja malejaca,rosnaca czy stala?
7 maj 20:48
Karo : pomożesz mi w tym zdaniu Liczby 5,x−3,19 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny .
Wówczas :
7 maj 20:53
Basiek: z własnością ciągu
2(x−3)=19+5
2x=30 −> x=15
ciąg ten to: 5, 12, 19
7 maj 20:54
Karo : w ciągu geometrycznym a1=2 a2=8 wartosc wyrazu a5 jest równa
7 maj 21:12
Karo : wiem ,że moje q wynosić bedzie 4
7 maj 21:12