Objętość bryły ograniczonej
Atola: Oblicz objętość bryły ograniczonej stożkiem 2z=
√x2+y2 i kulą x
2+y
2+z
2=1.
Bardzo proszę o pomoc, wystarczy jeśli podacie granice całkowania i po jakich współrzędnych
całkujemy, bo za nic nie wiem jak to zrobić

!
7 maj 19:08
Krzysiek: dla z=0 tą bryłę ogranicza stożek, następnie od pewnego 'z' tą bryłę ogranicza kula
więc trzeba rozwiązać układ równań:
2z=
√x2 +2
x
2 +y
2 +z
2 =1
| | √5 | |
i z tego wychodzi, że: z= |
| |
| | 5 | |
| | 4 | |
i dla tego 'z' rzut na płaszczyznę OXY to równanie okręgu: x2 +y2 = |
| |
| | 5 | |
chyba najlepiej przejść na współrzędne biegunowe by wyliczyć tą całkę i obliczyć tylko jeden
obszar: dla x≥0 iy≥0 i potem pomnożyć przez 4
| | √5 | |
a dla: z∊[ |
| , 1] (to nie są granice całkowania, tylko zakres 'z' ) rzut na płaszczyznę |
| | 5 | |
OXY jest taki sam, tylko zmienia się granice całkowania dla 'z' (górny obszar ograniczający tą
bryłę to kula
7 maj 19:27
Atola: Czyli dla pierwszej bryły ograniczonej stozkiem współrzędne biegunowe będą miały granice
całkowania:
φ∊<0,2π>

?
Sprawdź jeśli mozesz czy dobrze to rozumiem.
7 maj 19:38
Krzysiek: z∊[r/2 , √5/5 ]
7 maj 19:42
Atola: czyli r i φ dobrze zapisałam?Spawdź jeszcze jakbyyś mógł czy dobrze zapisałam współrzędne do
obliczenia bryłu ograniczonej kulą:
φ<o,2π>
7 maj 19:48
Krzysiek: r jest takie samo,
można to w sumie dać pod jedną całkę potrójną
z∊[r/2 , √1−r2 ]
r,φ takie same
7 maj 19:58
Atola: ok teraz rozumiem, dzięki wielkie

mógłbyś jeszcze pomóc mi w podobnym zadaniu:
Oblicz objętość "soczewki" ograniczonej kulami x
2+y
2+z
2=1 i x
2+y
2+(z−1)
2=1Robię to ze
współrzędnych sferycznych, są tam tak jakby dwie części ograniczone kulami i dla tej dolnej
części zapisałam, że:
θ∊<0,π/2>
φ∊<0,2π>
r∊<0,2sinθ>
czy to jest dobrze, bo nie mogę połapać sie w tych granicach
7 maj 20:18
Krzysiek: tylko nie wiem, jak wstawiałaś za x=.. , y=... z=..
tylko czy nie można z biegunowymi?
wtedy dla 'z' granice wynosiłyby: [1−√1−r2 , √1−r2]
i z jakobianem łatwe całki by wyszło do obliczenia
7 maj 20:27
Atola: wstawiłam: x=rcosθcosφ y=rcosθsinφ z=rsinθ
właśnie zaczęłam biegunowymi i nie byłam pewna czy dobrze
7 maj 20:31
Krzysiek: tylko to nie będzie dobrze, bo na początku te współrzędne wstawiasz do równania tej drugiej
sfery
a potem promień zmienia się wzdłóż tej pierwszej sfery o środku w początku układzie
współrzędnym
czyli: r∊[2sinθ,1]
i bryła jest nad płaszczyzną czyli: θ∊[−π/2,π/2]
7 maj 20:48
Atola: mógłbyś mi jakoś prosto wytłumaczyć jak określa się to θ? Bo nie do końca rozumiem między cyzm
a czym jest ten kąt
7 maj 21:12
7 maj 21:27
Atola: dzięki wielkie za pomoc, chyba mniej więcej zaczaiłam
7 maj 21:37
Atola: mógłbyś może wyliczyć ten pzrykład obojętnie z jakich współrzędnych, bo ja obliczyłam jednym i
drugim i mi inne wyniki wyszły
7 maj 21:49
7 maj 22:09