:)
Dżoli: Uzasadnij, że dla każdej dodatniej liczby całkowitej n liczba 3n+2 − 2n+2 + 3n − 2n
jest wielokrotnością liczby 10.
Bardzo proszę o wytłumaczenie bo nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie...
7 maj 18:35
Dżoli:
7 maj 18:42
Eta:
3n*32+3n −2n*22−2n=3n(9+1)−2n(4+1)=10*3n−2n−1*2*5=10*(3n−2n−1)=10*k
jest podzielna przez 10 i k=(3n−2n−1 ) € C
7 maj 18:42
Dżoli: a wytłumaczysz dlaczego to tak zrobiłaś?
7 maj 18:43
Dżoli:
7 maj 18:43
Eta:
Metodą grupowania i rozkładu na czynniki
aby otrzymać liczbę postaci 10*k dla k€C
7 maj 18:46
Dżoli: TO 10*3n rozumiem, ale nie rozumiem jak zrobiłaś: −2n(4+1)= −2n−1*2*5
7 maj 18:57
Eta:
−2n(4+1)= −2n*5 i "pożyczam" jedną dwójkę
= −2*2n−1*5= −10*2n−1
7 maj 19:01
Dżoli: ok, teraz już sie troche rozjaśniło

dzięki !
7 maj 19:03
Eta:
7 maj 19:04