Pomoc z trygonometria
POMOCY!: sinα + cosα = 4/3 . Oblicz sinα * cosα
7 maj 18:33
asdf:
| | 16 | |
sin2 + cos2 + 2sinxcosinx = |
| |
| | 9 | |
7 maj 18:35
dagmara: wyliczasz sinus lub cosinus ,potem to co ci wyszło podstawiasz do jedynki
trygonometrycznej.liczysz,na koncu liczysz iloczyn
7 maj 18:36
Kejt: a mnie uczyli, że nie wolno podnosić do kwadratu..bo można stracić lub zyskać dodatkowe
rozwiązanie..
7 maj 18:36
asdf: to jakie jest rozwiązanie?
7 maj 18:42
bas: Ja bym to zrobiła tak:
sinα + cosα = 4/3
sinα = 4/3 − cosα
sin
2α + cos
2α = 1
(4/3−cosα)
2 + cos
2α = 1
16/9− cos
2 + cos
2α = 1
ale najwidoczniej to jest źle bo po przeniesieniu wychodzi , że 0=1−16/9
więc albo gdzieś zrobiłam błąd albo z tego sposobu nie można wyliczyć.
7 maj 18:43
jok: asdf ma dobrze kejt, nic nie zyskasz i i nie stracisz, jezeli wiesz co robic.
7 maj 18:44
Kejt: Nigdzie nie napisałam, że asdf ma źle..tylko napisałam, że mi tak nie pozwalali.
7 maj 18:46
asdf: bas nie tak podnosi się do kwadratu

(a + b)
2 = a
2 + 2ab + b
2, ale ja proponuje nie iść
tym rozwiązaniem bo można się łatwo zgubić
7 maj 18:46
bas: a no tak, masz racje.

mój sposób faktycznie tutaj jest nie najlepszym pomysłem.
7 maj 18:51
POMOCY!: Dzięki wielkie
7 maj 19:08