Pole powierzchni oraz objętość graniastosłupa
Pegas: Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy
5 cm i wysokości bryły równej 10 cm.
7 maj 18:25
bas:

Pc = 2Pp + Pb ( Pb= 2p*h , gdzie 2p jest obwodem podstawy graniastosłupa)
V= Pp * h
podstaw pod wzór i już.
7 maj 18:33
bas: a skoro jest prawidłowy, w podstawie jest trójkąt równoboczny.
7 maj 18:34
Pegas: A jak obliczyć wysokość w podstawie? (Trójkąt)
7 maj 18:37
Pegas: Wysokość jest mi potrzebna do obliczenia Pp.
7 maj 18:37
Mariola: W trójkącie równobocznym h=a√3/2
Wysokość to 10
7 maj 21:34