trigonometria
pp: Maturka
Leżę i kwicze przy zadaniach o obliczniu kąta,np:
Kąt alpha jest ostry oraz tg alpha=1.75. Zatem:
a.alpha <45stopni
b. 45<aplha<60
c.alpha=60
d. alpha >60
jak ja mam się zabrać za takie zadanie?
7 maj 18:24
KPSL: na ostatniej stronie tablic które dostaniesz na maturze masz tabele z wartościami funkcji
trygonometrycznych
tg60=1,7321
więc 1.75 będzie większy od 60
7 maj 18:31
pp: OOoo! Dzięki wielkie!
7 maj 18:33
pp: OOoo! Dzięki wielkie!
7 maj 18:33
Rafał274:
Odpowiedzi są specyficzne. Należy znać wartości tangensa dla odpowiednich kątów. Mamy :
tan 45
o = 1
tan 60
o =
√3 ≈ 1,732
tan α = 1,75
Jak widać kąt alfa jest większy niż 60 stopni. Odpowiedź D.
7 maj 18:34