zadanko
karola: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= x2−10x+9 w przedziale A=<3,7>. Powinno
wyjść, −12 i −16. a mi zle caly czas wychodzi . pomozcie
7 maj 18:08
konrad: podstawiasz wartości z końców przedziału do wzoru funkcji i liczysz
7 maj 18:10
konrad: ah, zapomniałem − najpierw sprawdzasz czy wierzchołek leży wprzedziale
7 maj 18:11
Rafał274:
Na początek oceniamy gdzie leży wierzchołek paraboli. Ściślej mówiąc pierwsza współrzędna tego
wierzchołka.
Mamy :
p − pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli;
Wówczas wierzchołek ma współrzędne W(5, q). Funkcja ma ramiona skierowane w górę. Najmniejsza
wartość tej funkcji w tym przedziale to druga współrzędna wierzchołka paraboli. Czyli wartość
Największa wartość tej funkcji z tego przedziału będzie dla argumentu na krańcach przedziałów.
Liczymy :
f(3) = −12;
f(7) = −12;
Najmniejsza wartość tej funkcji w tym przedziale to wartość q a największa to −12.
Cała zabawa w tym zadaniu polega tylko na ocenie, gdzie leży wierzchołek paraboli, jak ma
ramiona skierowane parabola i jak to się wszystko ma do określonego przedziału.
7 maj 18:16
karola: to jest zla odpowiedz tez tak liczylam i dupa
7 maj 18:22
7 maj 18:33
sazzi001: też tak liczyłam i jest dobrze
7 maj 18:41
maturzystka: ale w odpowiedzi jest inaczej
7 maj 18:57