zadanko
karola: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= x2−10x+9 w przedziale A=<3,7>. Powinno
wyjść, −12 i −16. a mi zle caly czas wychodzi . pomozcie
7 maj 18:08
sazzi001: przed chwilą było... liczysz p. p∊A, więc liczysz też q. q ci wyjdzie −16. potem liczysz f(3) i
f(7). oba równają się −12. stąd twoje maxima i minima. jakby p∉A to nie liczysz q tylko końce
przedziałów
7 maj 18:39
sazzi001: | | 10 | |
jak nie wierzysz to Ci rozpiszę: p= |
| =5 |
| | 2 | |
△=100−36=64
f(3)=9−30+9=−12
f(7)=49−70+9=−12
tyle
7 maj 18:44