prosta równoległa
olcia1231: ile wynosi współczynnik kierunkowy prostej równoległej do prostej o równaniu 4x−2y+1=0
7 maj 17:49
Maturzystka: a= −1/4
7 maj 17:50
qwerty: dlaczemu?
7 maj 17:50
sazzi001: jak równoległej to 4, bo a1=a2
7 maj 17:53
Maturzystka: oj równoległej

to a=4
7 maj 17:53
olcia1231: to jest zadanie z matury próbnej i odp 4 jest zła.
takie są odp:
A.4
B.−2
C.12
D.2
7 maj 17:57
Maturzystka: Odp A. 4
7 maj 17:57
sazzi001: a jesteś pewna że to prosta równoległa?
7 maj 17:59
pigor: ... oczywiście
m=2 − szukany współczynnik . ...
7 maj 18:00
KPSL: 4x−2y+1=0
zamieniasz na postać kierunkową
2y=4x+1 / :2
y=2x+12
żeby proste byly to siebie równoległe to współczynnik przy x musi być taki sam czyli 2
odpowiedź D.
7 maj 18:00
olcia1231: zadanie brzmi tak: Współczynnik kierunkowy prostej równoległej do prostej o równaniu 4x−2y+1=0
jest równy
7 maj 18:01
LCK: 4x−2y+1=0 − postać ogólna, aby wyznaczyć a musimy sprowadzić do postaci kierunkowej!
y=ax+b!
4x−2y+1=0
−2y=4x+1 /2
−y=2x+1/2 (*−1)
y=−2x−1/2 => a1=−2
Równoległa? Czyli a2=a1=−2
7 maj 18:01
Dominika:
7 maj 18:04
olcia1231: Może ktoś się zająć tym:
rozwiązaniem równania −2= x−1x=2 jest liczba?
7 maj 18:05
Mariola: prawidłowa odp jest KPSL−a
7 maj 21:43