POMÓŻCIE MATURZYSCIE
wtf: prosze niech mi ktos pomoze rozwiazac ten uklad rownan.... banalny jest niby ale cos mi nie
wychodzi !

a1 = ?
q = ?
a2 = a1 * q
a3 = a1 *q2
a4 = a1 *q3
a1 + a1*q3 = 36
a1*q + a1*q2 = 24
7 maj 17:47
Kejt:
a
1+a
1*q
3=36
a
1(1+q
3)=36
36q+36q
2=24+24q
3
24q
3−36q
2−36q+24=0
dalej już nie powinno być problemu..jakby co to pytaj
7 maj 18:28
maturzystka: a jak wyliczyc to q3 żeby byla Δ ?
7 maj 20:59
maturzystka: w sumie ja mam to wyliczone jako {(q2−q+1)}{q(1+q)} = {36}{24} i z tego 24(q2−q+1) = 36q i
co dalej ? ;>
7 maj 21:01
maturanajlepszykac: a skad wziete do jakiego przedzialu nalezy q ?
7 maj 21:02
maturzystka: napewno z delty tylko jak dostac z tedo delte !
7 maj 21:03
dziad: od momentu 24q3 − 36q2 − 36q +24=0
4q3−6q2−6q+4=0;
4q3−4q2−2q2−4q−2q+4=0;
4q2(q−1) + 2q(q−1) = 4(q−1)=0;
(4q2+2q−4)(q−1)=0; q=1
2q2+q−2=0
Δ=9
√Δ=3
q2=−1
q3=12;
q=1 :
a1q + a1q2=24
a1+a1=24
a1=12
q=−1
−a1+a1=24 rów. sprzeczne
q=12
12a1+14a1=24 /*4
2a1=a1=96
3a1=96
a1=32
7 maj 21:23
dziad: od momentu 24q3 − 36q2 − 36q +24=0
4q3−6q2−6q+4=0;
4q3−4q2−2q2−4q−2q+4=0;
4q2(q−1) + 2q(q−1) = 4(q−1)=0;
(4q2+2q−4)(q−1)=0; q=1
2q2+q−2=0
Δ=9
√Δ=3
q2=−1
q3=12;
q=1 :
a1q + a1q2=24
a1+a1=24
a1=12
q=−1
−a1+a1=24 rów. sprzeczne
q=12
12a1+14a1=24 /*4
2a1=a1=96
3a1=96
a1=32
7 maj 21:24