Oblicz kwotę
Ania: Załóż,że Twoi pradziadkowie w 1900r. ulokowali w banku 1 grosz. Aż do dziś nie zmieniły się
zasady oprocentowania lokaty; 4% w skali roku przy rocznej kapitalizacji odsetek. Oblicz, jaką
kwotę możesz odebrać z banku teraz? Chciałabym dodać,że przerabiam teraz logarytmy wiec trzeba
to jakoś z nimi połączyć. (tak sądzę.)
7 maj 17:32
Eta:
Jeżeli nie płacili podatku

K
k= 0,01*(1,04)
112=.....
7 maj 17:34
7 maj 17:34
Ania: Dzięki
7 maj 17:37
LCK: 2012−1900=112 −ilosc lat
a1=1gr
o 4% więcej po roku czyli razy 1,04
q=1,04
a2=1gr*1,04=1,04
q=1,04
a112=a1* q111
a112=1gr*1,04111
a112=1gr*77,7500473 ≈78 gr.
7 maj 17:43