wzór
Franek: wykres funkcji
narysuj f(|x|) czy mógł by mi ktoś narysować bo mi nie wychodzi
7 maj 17:30
sazzi001:

| | 2 | |
na czarno |
| , na czerwono f(x) na niebiesko wartość bezwzgędna z samego x. wydaje mi się |
| | x | |
że dobrze
7 maj 17:50
Franek: żle
7 maj 17:59
7 maj 18:00
Franek: górne końce dolnej paraboli
bo kończą się na osi OY
7 maj 18:00
7 maj 18:03
Franek:
7 maj 18:09
sazzi001: podbijam... nurtuje mnie to^^
7 maj 18:10
sazzi001: podbijam... nurtuje mnie to^^
7 maj 18:11
Kaśka: a gdzie tu parabola?! O.O
7 maj 18:14
sazzi001: nie parabola tylko hiperbola. z tym że jest odbita w ten sposób, że sprawia wrażenie paraboli
7 maj 18:16
Basiek: Nie rozumiem pytania.
Ale już Ci mówię, jak to narysować.
2) przesuwasz o wektor [3,1]
3) nakładasz na argument moduł, więc
wszystko, co masz po prawej przerysowywujesz symetrycznie na lewo!
7 maj 18:19
Kaśka: mi to wychodzi zupełnie inaczej..
7 maj 18:20
sazzi001:
Basiek : na pewno w lewo? to już wiem co zorobiłam źle... po prostu odbiłam w drugą stronę
7 maj 18:22
7 maj 18:24
Rafał274: Zasada prosta.
Rysujemy wykres funkcji f(x) tylko dla przedziału <0; +∞) a następnie symetrycznie odbijamy
względem osi OY całość po prawej stronie na lewą stronę i mamy wykres funkcji f(|x|)
7 maj 18:26
Basiek: 
Dokładnie. Miało się to 3 z przekształceń funkcji

Teraz się wszystko powinno pokrywać z wolframem
7 maj 18:28
Franek: a czemu dla <0, +niesk)
7 maj 18:31
Basiek: To wygląda tak, że gdybyś narysował sobie cały wykres dla od (−
∞,+
∞), to jak nakładasz moduł na
argument, to odbijasz CAŁĄ PRAWĄ STRONĘ (więc od <0,+
∞) ) na LEWO (która jest przecież czysta,
nie ma....).
7 maj 18:33
7 maj 18:34
Franek: no tak ale końce tej dolnej nie przecinają się tylko są ucięte w OY
7 maj 18:34
Basiek: Co? Oo
7 maj 18:38
Franek: na tym wykresie to te hiperbole nie powinny się krzyżować i proste dalej "lecieć"?
7 maj 18:53
Basiek: Na tym wykresie wszystko jest okej.
Wyobraź sobie, że nie masz lewej strony. Cały ten wykres to zeszyt, oś OY to środek,pobaźgrałeś
prawą stronę, zamknąłeś zeszyt i go otworzyłeś. Wszystko, co miałeś po prawo, masz teraz także
jako odbicie lustrzane na lewo.
7 maj 18:54
7 maj 18:59
Basiek: Franek! Weź się w garść.
W TYM PRZEKSZTAŁCENIU ODBIJAM PRAWO NA LEWO, NIC WIĘCEJ
Twoje pytanie jest analogiczne do: Dlaczego, jak mam moduł na całej funkcji, to nie odbijam
części, która leży powyżej OX ?
7 maj 19:01
Franek: aha...

a kiedy odbijamy w prawo tylko?
7 maj 19:01
Basiek: Pytasz, kiedy odbijamy lewą stronę na prawą?

Wtedy, gdy nakładamy
pierwiastek 
Jednak kiepska ze mnie służąca
7 maj 19:02
Franek: yy.. pierwiastek?
może przykład?
7 maj 19:03
Rafał274: Możemy odbijać albo z dołu na górę w przypadku gdy y = f(x) oraz y = |f(x)|
oraz z prawej na lewą gdy y = f(x) i chcemy narysować y = f(|x|)
7 maj 19:03
Basiek: Pierwiastka?

Widziałam taki przykład w podręczniku Pazdro w pierwszej klasie. Od tego dużo
zadań widziałam, ale kolejnego takiego przekształcenia to już nie

, więc spokojnie. Jak
wspominałam, ten temat ogarniam, bo miałam 3
7 maj 19:05
Rafał274: A jeszcze
odbijanie wykresów funkcji z lewej na prawą i na odwrót gdy y = f(x) oraz y = f(−x)
oraz z góry na dół i odwrotnie, gdy y = f(x) i y = −f(x)
7 maj 19:06
Franek: Basiek dziękuje ślicznie


co ja bym bez Ciebie zrobił
7 maj 19:06
7 maj 19:06
7 maj 19:07
Franek: Rafał274 dzięki
Basiek
7 maj 19:07
7 maj 19:09