.
metiu: Czy mógłby mi to ktoś rozwiązać ?
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego prosta y=mx+1 nie ma punktów wspólnych z
okręgiem o równaniu x2−8x+y2−2y+8=o
7 maj 17:15
Eta:
1 sposób
S(4,1) r=3 prosta w postaci ogólnej k: mx−y+1=0
prosta "k" nie ma punktów wspólnych z okręgiem jeżeli
odległość d środka S od niej jest >r
d= .......... dokończ
2 sposób
podstaw za y=mx+1 do równania okręgu , uporządkuj to równanie
i nałóż warunek na deltę Δ<0
7 maj 17:28
metiu: No dzieki

podasz jaki wyszedł Ci wynik ?
7 maj 17:34
Eta:
Paskudny
7 maj 17:37
pigor: ... np. podstawiasz y=mx+1 do równania okręgu :
x
2−8x+(mx+1)
2−2(mx+1)+8=0 ⇔ x
2−8x+m
2x
2+2mx+1−2mx−2+8=0 ⇔
⇔ (1+m
2)x
2−8x+7=0 i Δ<0 ⇒ 64−4(1+m
2)*7<0 ⇔ 16−7−7m
2<0 ⇔ 7m
2>9 ⇔
⇔ m
2 >
97 ⇔ |m|>
3√7 ⇔
m∊(∞;−37√7)U(37√7;+∞) .
II sposób :
x
2−8x+16+y
2−2y+1−9=0 ⇔ (x−4)
2+(y−1)
2=3
2 ⇔ S=(4,1) − środek okręgu i r=3 jego
promień , to ze wzoru na odległość punktu S od prostej masz nierówność:
| |4m−1+1| | |
| >3 ⇔ 4|m| >3√m2+1} ⇔ 16m2 >9m2+9 ⇔ 7m2 >9 ⇔ |
| √m2+1 | |
⇔
|m| >37√7 itd. jak wyżej w I−szym sposobie. ...
7 maj 17:37
Eta:
Dokładnie taki

@
pigor
Mógłbyś nieco dać się wykazać zainteresowanym ( chociażby w samych rachunkach)
7 maj 17:40