.
metiu: Czy mógłby mi to ktoś rozwiązać ?
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego prosta y=mx+1 nie ma punktów wspólnych z
okręgiem o równaniu x2−8x+y2−2y+8=o
7 maj 17:15
honey: (x−4)2+(y−1)2=9
S(4,1) r=3
d=|4m−1+1|/√17=|4m|/√17
d>r
|4m|/√17>3
|4m|>3√17
4m>3√17 , 4m<−3√17
m>0,75√17 m<−0,75√17
7 maj 18:05
kuk: A skąd wzięło się √17 w mianowniku?
7 maj 18:08
kuk: Nie powinno być czasem √m2 + 1?
7 maj 18:12
kuk: Nie powinno być czasem √m2 + 1?
7 maj 18:12
sazzi001: √17 ze wzoru √a2+b2 bo tak ma być w mianowniku, i nie powinno być żadne m2, skąd ten
pomysł?
7 maj 18:36
stelmach: Korzystamy ze wzoru ogólnego gdzie A=m a B=−1 czyli √m2 + (−1)2
7 maj 19:15
letarg: To w końcu jak?
7 maj 21:28
7 maj 21:52