wielomiany
Kometa: Wielomiany w(x)= (x2 − a)2 i v(x) = x2(x2 + 2) +1. Wyznacz współczynnik a.
Próbuję to rozwiązać, ale dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co dalej zrobić.
Z góry dziękuję.
7 maj 17:13
konrad: to ma być cała treść
7 maj 17:15
Kometa: nie, jeszcze jest napisane, że wielomiany są równe. Nie zauważyłam, że tego nie dopisałam
7 maj 17:17
konrad: W(x)=x4−2ax2+a2
V(x)=x4+2x2+1
wielomiany są równe jak mają takie same współczynniki przy tych samych potęgach
teraz znajdź takie a dla którego:
−2a=2 i a2=1
7 maj 17:19
Kometa: Super, dziękuję bardzo.
7 maj 17:24