rozwiąż nierówność
HANKA: (x+2)(x−36)>0
7 maj 17:07
siemanko: jak masz jutro mature to masz zmartwienie hehe....x*x−36*x+2*x−36*2>0 <=> x
2−36x+2x−72>0 <=>
x
2−34x−72>0
Δ=b
2−4*a*c w równaniu drugiego stopnia wpółczynnik przy x
2 jest własnie tym "a",
współczynnik przy x jest B a wyraz wolny czyli w tym przypadku 72 jest tym c.
wiec podstawiając do naszego wzoru:
Δ=−34
2−4*1*(−72)=1156+288=1444
Δ{2}=38 bo 38
2=1444
tak więć mamy dwa pierwiatki bo Δ>0. poczytaj sobie co by było jakby delta była miejsza od zera
albo równa zero.........
w naszym przypadku liczymy dwa pierwiatki ze wzorów x
1=(−b+Δ{2})/2a i x
2=(−b−Δ{2})/2a
rozwiązanie ze wzorów na x
1 i x
2 bedą własnie pierwiastkami równania
jak nie czaisz tego co napisalem to nie idź na mature tylko załatw sobie
usprawiedliwienie...napiszesz w innym terminie ...ja bym tak zrobił, serio
7 maj 17:39
konrad: po co delta

masz postać iloczynową, odczytujesz pierwiastki, rysujesz wykres i odczytujesz rozwiązanie
albo bez wykresu:
a>0 ⇒ ramiona są skierowane ku górze, rozwiązanie jest nad osią x bo jest x>0 zatem
x∊(−
∞,−2)u(36,
∞)
7 maj 17:42
picia: o matko delta
7 maj 17:45
asdf: siemanko jak masz jutro mature to masz zmartwienie hehe, wystarczyło zauważyć, że jest to
funkcja iloczynowa i widać, że −x1 = 2 → x1 = −2 oraz −x2 = −36 → x2 = 36 oraz a > 0 (=
1)..Nie potrzebnie u kogoś robisz stres, mogę znaleźć Ci takie zadanko, którego nie zrobisz
(analizując do tej pory Twój poziom) i dopiero będziesz mieć zmartwienia...Do tego nie
napisałeś mu co jeszcze trzeba zrobić, bo jest to nierówność..
7 maj 17:45
pigor: ... kolega powyżej , żartuje z Ciebie , albo jest ...

sadystą , bo wystarczy , że
zaznaczasz na osi liczbowej punkty −2 i 36 przez które rysujesz parabolę (ramiona do góry) i
odczytujesz rozwiązanie , czyli przedziały powyżej osi Ox i zapisujesz je, czyli rozwiązanie :
x<−2 lub x>36 , czyli
x∊(−∞;−2)U(36;+∞) i to tyle . ...
7 maj 17:46
pigor: ... ) lub analitycznie, ale bez tej ... debilnej "delty" np.
tak :
(x+2)(x−36)>0 ⇔ (x+2>0 i x−36>0)
lub (x+2<0 i x−36<0) ⇔
⇔ (x>−2 i x>36)
lub (x<−2 i x<36) ⇔
x>36 lub
x<−2 ⇔
⇔
x∊(−∞;−2)U(36;+∞) . ...
7 maj 17:53
siemanko: ale ziomus ja nie dopisalem zeby znalazła błąd i do tego doszła...tak najlepiej sie
zapamietuje

wiem ze tak wystarczy kochani moi

druga sprawa ze nie zawsze tak szybko
znjadziesz se dzielniki wyrazu wolnego i nei zawsze to działa a ten algorytm pozwoli nam
poradzic sobie z kazdym przypadkiem

a po 3 k...wa to ziomek sie nie unos...nie mowie takich
rzeczy na ogół ale jestem studentem infy na umk i co nieco wiem o matmie chcesz to daj mi to
zadanko...a ja Ci dam swoje ...jak mi rozwiazesz to ci zrobie laske haha
7 maj 17:59
konrad: "druga sprawa ze nie zawsze tak szybko znjadziesz se dzielniki wyrazu wolnego...."
a gdzie w tym zadaniu jest taka potrzeba
7 maj 18:03
qwerty: Siemanko, gość Cię zjebał bo niepotrzebnie straszysz. Nie będę wróżył ale być może asdf jest
doktorem fizyki albo matematyki, nie jesteś tego pewien więc i tym robieniem laski nie ryzykuj
bo możesz przypadkiem łykać.
7 maj 18:04
pigor: .. faktycznie , teraz się nie dziwię, że później takie studenty jak ty − matoły kończą studia
w rydzykowym Toruniu , bo uczelnia musi się wykazać i nie daj boże taki matoł idzie potem do
szkoły uczyć i się chwali rydzykowymi papierami, a przecież jak był głąbem takim pozostał,
no może tylko tyle, że go laski robić tam nauczyli

i tyle ...
7 maj 18:09
asdf: @siemanko
Nie każdy ma warunki do nauki albo głowy do matematyki. To, że napisałeś, że jesteś studentem
UMK to przynajmniej nie przyznawaj się do tego bo wstyd uczelni robisz
7 maj 18:11
pigor: ... O

rydzykowy "intelygent" z papierami się odezwał , co go tam nauczyli laski robić

, bo
czegóż by innego
7 maj 18:14
siemanko: jo spojrzalem na swoje po rozłożeniu ......

Nie tam ze strasze tylko radze hehe i nie
spinajcie sie ....a moze ja mam stopien p6 w krav madze i predzej bym doktorków pozabijał niz
im robil laski ...nie chce nic wrózyc;> powiem wam ze macie racje pewnie ze wystarczy
wyzerowac nawiasy jakos zamyslony bylem o czyms innym...wszystkim mowie przepraszam

potrafie sie przyznac do błedu, a hanka zapierdalaj na maturke − dasz rade bo matura to
bzdura

Teraz wam pasuje?
7 maj 18:15
qwerty: Lepiej, ale Twoja kravmaga nie pomoże jeśli obiecałeś że będziesz laske robił jak Twoje zadanie
rozwiążą.
7 maj 18:21
asdf: dawaj zadanie i szykuj gardło
7 maj 18:22
siemanko: dzieci neo co potrafia morde otworzyc na forum ...masz mój numer 501025048 mozemy sie ustawic
i wtedy mi to powiesz...bo nie powiem troszke mnie wkurwiles pigorku....a ty aasdf nie spinaj
bo mowie ze sie tym nie chwale ...ja tylko ci uswiadamiam ze jednak roszerzenie zdalem z
matury niegdyś...i co nieco wiem ...zebys kury nie uczyl jajka znosic

wstydu uczelni nie
przynosze napewno gdyz polrocze jako jeden z nielicznych mam zaliczone i to nie najgorzej
7 maj 18:22
siemanko: moge dac ale bez tego gardła...bo napewno sie do kogos zwrócisz o pomoc

chyba ze faktycznie
jestes bardzo dobry to sie przyznaj...bo mam jutro kolokwium i takiego kogos potrzebuje:((
nawwet honorowo za kilka zadan przesle ci kurwa kurierem flache

ale to juz bys sie musial
postarac
7 maj 18:25
asdf: no dawaj

mature podstawe zdaje to na bank zrobie
7 maj 18:29
siemanko: okej :
dla dowolnego zbioru X i ciała k oraz ustalonych x∊X i β∊k wprowadzamy oznaczenie (F
x a w
indeksie górnym β ) = {f:X→k|f(x) = β}. Dla jakich β∊k zbiór (F
x a w indeksie górnym β )
jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej F(X,k)?Zbadac analogiczny problem, gdy element x∊X
zastąpimy podzbiorem Y⊂X zaś β∊k funkcją β:Y→k. to zadanie z algebry no nie pierwsze ale
drugie na liscie

i wcale nie nalezy do trudnych..takze powodzenia...jak zrobisz to pusc mi
pika na numer koma co podałem
7 maj 18:41
siemanko: ba i co?
7 maj 19:47