matematykaszkolna.pl
rozwiąż nierówność HANKA: (x+2)(x−36)>0
7 maj 17:07
siemanko: jak masz jutro mature to masz zmartwienie hehe....x*x−36*x+2*x−36*2>0 <=> x2−36x+2x−72>0 <=> x2−34x−72>0 Δ=b2−4*a*c w równaniu drugiego stopnia wpółczynnik przy x2 jest własnie tym "a", współczynnik przy x jest B a wyraz wolny czyli w tym przypadku 72 jest tym c. wiec podstawiając do naszego wzoru: Δ=−342−4*1*(−72)=1156+288=1444 Δ{2}=38 bo 382=1444 tak więć mamy dwa pierwiatki bo Δ>0. poczytaj sobie co by było jakby delta była miejsza od zera albo równa zero......... w naszym przypadku liczymy dwa pierwiatki ze wzorów x1=(−b+Δ{2})/2a i x2=(−b−Δ{2})/2a rozwiązanie ze wzorów na x1 i x2 bedą własnie pierwiastkami równania jak nie czaisz tego co napisalem to nie idź na mature tylko załatw sobie usprawiedliwienie...napiszesz w innym terminie ...ja bym tak zrobił, serioemotka
7 maj 17:39
konrad: po co delta masz postać iloczynową, odczytujesz pierwiastki, rysujesz wykres i odczytujesz rozwiązanie albo bez wykresu: a>0 ⇒ ramiona są skierowane ku górze, rozwiązanie jest nad osią x bo jest x>0 zatem x∊(−,−2)u(36,)
7 maj 17:42
picia: o matko delta emotka
7 maj 17:45
asdf: siemanko jak masz jutro mature to masz zmartwienie hehe, wystarczyło zauważyć, że jest to funkcja iloczynowa i widać, że −x1 = 2 → x1 = −2 oraz −x2 = −36 → x2 = 36 oraz a > 0 (= 1)..Nie potrzebnie u kogoś robisz stres, mogę znaleźć Ci takie zadanko, którego nie zrobisz (analizując do tej pory Twój poziom) i dopiero będziesz mieć zmartwienia...Do tego nie napisałeś mu co jeszcze trzeba zrobić, bo jest to nierówność..
7 maj 17:45
pigor: ... kolega powyżej , żartuje z Ciebie , albo jest ...emotka sadystą , bo wystarczy , że zaznaczasz na osi liczbowej punkty −2 i 36 przez które rysujesz parabolę (ramiona do góry) i odczytujesz rozwiązanie , czyli przedziały powyżej osi Ox i zapisujesz je, czyli rozwiązanie : x<−2 lub x>36 , czyli x∊(−;−2)U(36;+) i to tyle . ... emotka
7 maj 17:46
pigor: ... ) lub analitycznie, ale bez tej ... debilnej "delty" np. tak : (x+2)(x−36)>0 ⇔ (x+2>0 i x−36>0) lub (x+2<0 i x−36<0) ⇔ ⇔ (x>−2 i x>36) lub (x<−2 i x<36) ⇔ x>36 lub x<−2 ⇔ ⇔ x∊(−;−2)U(36;+) . ... emotka
7 maj 17:53
siemanko: ale ziomus ja nie dopisalem zeby znalazła błąd i do tego doszła...tak najlepiej sie zapamietuje wiem ze tak wystarczy kochani moi druga sprawa ze nie zawsze tak szybko znjadziesz se dzielniki wyrazu wolnego i nei zawsze to działa a ten algorytm pozwoli nam poradzic sobie z kazdym przypadkiememotka a po 3 k...wa to ziomek sie nie unos...nie mowie takich rzeczy na ogół ale jestem studentem infy na umk i co nieco wiem o matmie chcesz to daj mi to zadanko...a ja Ci dam swoje ...jak mi rozwiazesz to ci zrobie laske haha
7 maj 17:59
konrad: "druga sprawa ze nie zawsze tak szybko znjadziesz se dzielniki wyrazu wolnego...." a gdzie w tym zadaniu jest taka potrzeba
7 maj 18:03
qwerty: Siemanko, gość Cię zjebał bo niepotrzebnie straszysz. Nie będę wróżył ale być może asdf jest doktorem fizyki albo matematyki, nie jesteś tego pewien więc i tym robieniem laski nie ryzykuj bo możesz przypadkiem łykać.
7 maj 18:04
pigor: .. faktycznie , teraz się nie dziwię, że później takie studenty jak ty − matoły kończą studia w rydzykowym Toruniu , bo uczelnia musi się wykazać i nie daj boże taki matoł idzie potem do szkoły uczyć i się chwali rydzykowymi papierami, a przecież jak był głąbem takim pozostał, no może tylko tyle, że go laski robić tam nauczyli i tyle ...
7 maj 18:09
asdf: @siemanko Nie każdy ma warunki do nauki albo głowy do matematyki. To, że napisałeś, że jesteś studentem UMK to przynajmniej nie przyznawaj się do tego bo wstyd uczelni robisz
7 maj 18:11
pigor: ... O rydzykowy "intelygent" z papierami się odezwał , co go tam nauczyli laski robić , bo czegóż by innego
7 maj 18:14
siemanko: jo spojrzalem na swoje po rozłożeniu ...... Nie tam ze strasze tylko radze hehe i nie spinajcie sie ....a moze ja mam stopien p6 w krav madze i predzej bym doktorków pozabijał niz im robil laski ...nie chce nic wrózyc;> powiem wam ze macie racje pewnie ze wystarczy wyzerowac nawiasy jakos zamyslony bylem o czyms innym...wszystkim mowie przepraszam potrafie sie przyznac do błedu, a hanka zapierdalaj na maturke − dasz rade bo matura to bzduraemotka Teraz wam pasuje?emotka
7 maj 18:15
qwerty: Lepiej, ale Twoja kravmaga nie pomoże jeśli obiecałeś że będziesz laske robił jak Twoje zadanie rozwiążą.
7 maj 18:21
asdf: dawaj zadanie i szykuj gardło
7 maj 18:22
siemanko: dzieci neo co potrafia morde otworzyc na forum ...masz mój numer 501025048 mozemy sie ustawic i wtedy mi to powiesz...bo nie powiem troszke mnie wkurwiles pigorku....a ty aasdf nie spinaj bo mowie ze sie tym nie chwale ...ja tylko ci uswiadamiam ze jednak roszerzenie zdalem z matury niegdyś...i co nieco wiem ...zebys kury nie uczyl jajka znosicemotka wstydu uczelni nie przynosze napewno gdyz polrocze jako jeden z nielicznych mam zaliczone i to nie najgorzejemotka
7 maj 18:22
siemanko: moge dac ale bez tego gardła...bo napewno sie do kogos zwrócisz o pomoc chyba ze faktycznie jestes bardzo dobry to sie przyznaj...bo mam jutro kolokwium i takiego kogos potrzebuje:(( nawwet honorowo za kilka zadan przesle ci kurwa kurierem flache ale to juz bys sie musial postarac
7 maj 18:25
asdf: no dawaj mature podstawe zdaje to na bank zrobie
7 maj 18:29
siemanko: okej : dla dowolnego zbioru X i ciała k oraz ustalonych x∊X i β∊k wprowadzamy oznaczenie (Fx a w indeksie górnym β ) = {f:X→k|f(x) = β}. Dla jakich β∊k zbiór (Fx a w indeksie górnym β ) jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej F(X,k)?Zbadac analogiczny problem, gdy element x∊X zastąpimy podzbiorem Y⊂X zaś β∊k funkcją β:Y→k. to zadanie z algebry no nie pierwsze ale drugie na liscie i wcale nie nalezy do trudnych..takze powodzenia...jak zrobisz to pusc mi pika na numer koma co podałem
7 maj 18:41
siemanko: ba i co?
7 maj 19:47