może wszystko od początku. zacznijmy od rysunku:
d=12
l=13π
2πr=13π
r=6,5 czyli całe a jako podstawa ma 13. potem uświadamiamy sobie, że |∠ACB|=90o bo jest to kąt
opaty na średnicy. stąd już łatwo wyliczyć że c=5 (pitagoras)
następnie h:
jest to wysokość w trójkącie prostokątnym. najprościej jest zrobić to wzorem na wysokość
| ab | ||
trójkąta prostokątnego, który z resztą jest w tablicach, mianowicie h= | przy czym u nas | |
| c |
| d*c | 60 | |||
jest to | . z tego wychodzi nam, że h= | . a potem to już z górki ![]() | ||
| a | 13 |