wyznacz współczynnik
HANKA: wyznacz współczynnik a,b,c trójmianu kwadratowego f(x) ax+bx+c wiedząc,że ma ono jedno miejsce
zerowe −3 oraz do jego należą punkty A=(−1,8) B=(−2,2)
7 maj 16:57
Arcane ShadowMaster: Wylicz:
f(0) = −3
f(−1)=8
f(−2)=2
A potem jak Ci wyjdzie to poprostu z układu równań z trzema niewiadomymi wylicz współczynniki,
widząc po miejscu zerowym to napewno wyjdzie Ci współczynnik c odrazu więc z a i b nie będzie
problemu.
7 maj 17:02
Arcane ShadowMaster: Sorry, f(−3) = 0 miało być to pierwsze
7 maj 17:04
HANKA: a możesz coś więcej?do tego zad.
7 maj 17:11
Arcane ShadowMaster: Poprostu za x podstawiasz −1 a za y 8 i liczysz i tak z każdym punktem, jak tutaj:
−3=a*0+b*0+c
8=(−1)2*a+(−1)*b+c
2=(−2)2*a+(−2)*b+c
c=−3
a−b+c=8
4a−2b+c=2
Dalej już wiesz jak rozwiązać?
7 maj 17:14
HANKA: dzięki wielkie.pozdrawiam
7 maj 17:17
MaragaretBrown: mała poprawka:
skoro f(−3)=0 to 0=a*(−3)2+(−3)*b+c
7 maj 17:22
Arcane ShadowMaster: Tak, dzięki, nie zauważyłem
7 maj 17:23
HANKA: możecie pomóc bo nie wychodzi mi,dzięki
7 maj 20:26
HANKA:
8 maj 14:41
Aga1.: Inaczej :
można wystartować z postaci iloczynowej
Gdy funkcja ma jedno miejsce zerowe to jest postaci
y=a(x−x0)2
x0=−3
y=a(x+3)2
a wyliczysz podstawiając za y i za x współrzędne punktu A lub B.
B=(−2,2)
2=a(−2+3)2
a=2
y=2(x+3)2
y=2(x2+6x+9)
y=2x2+12x+18
Odp. a=2, b=12,c=18.
8 maj 14:52
8 maj 14:58