rozwiąż nierówność
HANKA: 4x−1<(2x−1)(x+3)
7 maj 16:53
Patronus:

4x−1 < 2x
2 + 6x − x − 3
−2x
2 − x + 3 < 0
Δ = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
7 maj 16:56
Patronus:

4x−1 < 2x
2 + 6x − x − 3
−2x
2 − x + 3 < 0
Δ = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
7 maj 16:57
Patronus: sorry że dwa razy, tyle ludzi się zalogowało że serwery nie daja rady
7 maj 16:57
monic: pierw wymnóż nawiasy:
4x−1<2x
2+6x−x−3
teraz przenieść wszystko na jedną stronę(pamiętaj o zmianie znaków):
−2x
2−x+2<0
oblicz deltę, a później w zależności jaki Ci wyjdzie wynik cz jeden czy dwa, musisz narysować
parabolkę
7 maj 17:00
monic: patronus masz błąd c=2 a nie 3
7 maj 17:03