Jaką wysokosć będzie miał szkielet czworościanu
Klaudia :*: Jaką wysokość będzie miał szkielet czworościanu foremnego zbudowany z drutu o długości 6 m?
Pomocy
7 maj 16:45
Mariola: 6 jest obwodem dlatego dzielisz przez ilość krawędzi. Wychodzi 1. I teraz trzeba do wzoru, ale
już mam przeciążoną głowę i nie wiem, czy będzie dobrze.
Wzór na trójkąt równoboczny h=a√3/2 − podstawiamy i otrzymujemy h=1√3/2
c2= H2 + (√3/2)2
12 − (√3/2)2=H2
16/16 − 3/16=H2
√13/16=H
7 maj 23:09
Mila: wysokość czworościanu foremnego o krawędzi a :
7 maj 23:18