ciagi
Maturzystka:
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego ciągu jest równy (−2)
Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu.
a3= 4
a4= −2
q= −2
a1* g
2= a3
a1*(−2)
2= 4
a1*4=4
a1= 16?
Dobrze rozwiązałam ten ciąg
7 maj 16:36
7 maj 16:39
7 maj 16:40
krystek: @asdf a nie liczysz swojego?
7 maj 16:40
Maturzystka: Błąd

q= −1/2
7 maj 16:41
asdf: już siedze nad swoim od 20 minut, dalem sobie na razie spokój, może przerwa pomoże...
7 maj 16:41
Maturzystka: Czyli ile to będzie?
Nie jestem za dobra w ciągach
7 maj 16:45
Dominika:
a
1*q
2=a
3
a
1= 16
7 maj 16:45
Maturzystka: Dziękuje
7 maj 16:46
7 maj 16:47
qwerty: 16?
7 maj 16:48
Dominika: Proszę
7 maj 16:48
Dominika: no tak mi wyszło i wtedy ten ciąg wygląda tak 16,−8,4,−2
7 maj 16:49
7 maj 16:50
Maturzystka: Wiem, ze mozna na "piechote" i dlatego mi wyszlo 16

Gdybym tak rozwiazywala to odrazu 0 pkt
7 maj 16:50
krystek: | a4 | | 1 | |
| =q={−2}{4}=− |
| i koniec |
| a3 | | 2 | |
7 maj 16:53
monic: a1 wynosi 16 ; )
q=−1/2
a3 = a1 * q2
a1 = 16
7 maj 16:53
7 maj 16:56
sazzi001: | | 1 | |
@Maturzystka: masz błąd w swoich obliczeniach, q zamist − |
| wyszło Ci −2 i potem a1*4=4 z |
| | 2 | |
| | 1 | |
tego powinno Ci wyjść 1 a nie 16, bo mnożysz razy |
| . nie wiem gdzie masz coś na |
| | 4 | |
piechotę, bo w ogóle nie potrafię odnaleźć Twojego toku rozumowania. rozpisuj sobie zawsze jak
masz ciąg geometryczny a
1*q
n−1 gdzie a arytmetyczny a
1+n*r gdzie n to jest wyraz ciągu
(a
2, a
3 itp). i wtedy z układu 2 równań na pewno Ci wszystko wyjdzie
7 maj 16:57
qwerty: Na piechotę można. Takiego zadania w otwartych nie dostaniesz więc jeśli potrafisz to możesz
nawet i w głowie.
7 maj 17:16
Dominika: nie?
7 maj 17:31
sazzi001: czemu nie? czasem możesz dostać. ja się spotkałam z takimi, co prawda za 2 punkty ale jednak
7 maj 17:47
sazzi001: czemu nie? czasem możesz dostać. ja się spotkałam z takimi, co prawda za 2 punkty ale jednak
7 maj 17:49
Mariola: zgadzam się z monic. g= − 1/2 a1=16
7 maj 21:56