POMOCYYYYYYY
kajfasz: Kąt α jest kątem ostrym i tgα= √5 / 2 . Oblicz 3−2sin2α
7 maj 16:32
M:
6 lut 09:56
6 lut 10:22
Jolanta: Proponuje tak bo chyba nie ma ctg w programie
Narysować trójkąt i opisać przyprostokątne
√5x.( na przeciwko kąta α) i 2x
Przeciwprostokątna z tw Pitagorasa
c
2= (
√5x)
2+(2x)
2
c
2=5x
2+4x
2
c=
√9x2
c=3
6 lut 10:49
Bo_ra:
No to
Jolu
sin
2α potem z jedynki trygonometrycznej
6 lut 10:52
Jolanta: Teraz trudno powiedzieć czego się uczą.W ksiazkach przy niektórych tematach nożyczki,
czyli materiał wycięty Twierdzenie Pitagorasa na pewno jest
6 lut 11:35
Mila:
Skoro kąt α jest ostry, to sposób Joli najprostszy.
U Joli chochlik.
c=3x
6 lut 17:35