rozwiąż równania
stud: a) x4−3x3=x−3
b) 4x3−8x2=x−2
7 maj 16:32
picia: a)x4−3x3−x+3=0
x3(x−3) −1(x−3)=0
(x−3)(x3−1)=0
dokoncz b) podobnie
7 maj 16:36
stud: właśnie na tym x3−1 się zatrzymalem juz dalej nic z tym się nie da zrobic?
7 maj 16:38
Wiki: a ) x4−3x3−x+3=0
x3(x−3)−(x−3)=0
(x3−1)(x−3)=0
x3−1=0
x3=1
x=1
x−3=0
x=3
7 maj 16:40
stud: b) 4x2(x−2) −1 (x−2) = 0
(x−2)(4x2−1) = 0
(x−2)(2x−1)(2x+1)
to bedzie tak?
7 maj 16:40
asdf: x3 − 1 = x3 − 13, w tablicach masz wzór na a3 − b3
7 maj 16:40
stud: czyli (a−b)(a2−ab+b)?
7 maj 16:41
7 maj 16:43
Wiki: tak
czyli rozwiązaniem jest
x−2=0
x=2
2x−1=0
2x=1
x=1/2
2x+1=0
2x=−1
x=−1/2
7 maj 16:47