prawdopodobieństwo
jarke: w urnie jest 4 kul białych, m kul czarnych i n kul zielonych. Losujemy jedną kulę z tej urny.
Wyznacz m i n, wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej jest dwukrotnie
mniejsze niż prawdopodobieństwo wylosowania kuli, która nie jest czarna, a prawdopodobieństwa
wylosowania kuli białej jest trzykrotnie mniejsze od prawdopodobieństwa wylosowania kuli,
która nie jest biała. Ile równe byłoby prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej, gdybyśmy do
tej urny wrzucili jeszcze 8 białych kul?
7 maj 16:21
Basiek: 4 B m C n Z
2P(C)=P(C')
| | | |
|C|= | |C'|=1−(m−1)= 2−m > rozwiązać |
| | |
3P(B)=3P(B') analogicznie jak wyżej.
Jak rozwiążesz będziesz mieć m, n, to spokojnie obliczysz drugą część zadanka
7 maj 16:33
lola: B− 4
C− m
Z− n
wszystkie kule− 4+m+n
Ω=(4+m+n/1) = 4+m+n
moc C= m
P(C)=m/4+m+n
moc B= 4
P(B)= 4/4+m+n
2P(C)= P(C')
3P(B)= P(B')
rozwiązujesz uklad równań i mnie wyszło
m=16/3, czyli 5 kul czarnych
n=6,6666, czyli 6 kul zielonych
jezeli liczba B= 4+8=12
mocΩ= 23
moc B= 12
P(B)= 12/23
7 maj 16:48
Basiek: No raczej nie, z założenia n, m ∊N
Gdzieś musiałeś machnąć się w obliczeniach.
7 maj 16:53
jarke: Basiekk, chyba dalej nie ogarniam
okej tu czaję, a nie powinno być |C'| = 1 − m ?
skąd C' = 2−m?
7 maj 17:02
jarke:
nie tak?
7 maj 17:06
Basiek: No wiesz....
P(C')=1−P(C)
ale.... |C'|=|Ω|−|C|
7 maj 17:07
jarke: i powinno być chyba P(B) = 3P(B')
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej jest trzykrotnie mniejsze od wylosowania innej
tak mi się wydaję
7 maj 17:12
Basiek: Ja na to zawsze patrzę na spokojnie, więc pomyślmy:
czego jest więcej? (co jest większe)? P(B'). Więc żeby wyrównać strony, to musimy pomnożyć to
mnoejsze: tu P(B)
7 maj 17:16
jarke: czyli mam rację
7 maj 17:19
jarke: dla mnie to zadanie jest o wiele prostsze niż to w temacie:
5 pkt rozszerzenie
W urnie jest dwa razy więcej kul białych niż czarnych. Losujemy z urny jednocześnie dwie kule.
| | 7 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania obu kul białych jest równe |
| . Oblicz prawdopodobieństwo |
| | 16 | |
wylosowania kul różnych kolorów.
a w temacie podstawowe za nie wie ile pkt...
7 maj 17:24
kylo1303: Nie sadze zeby tamto zadanie bylo na podstawie. Moze cos zle popatrzyles albo sie autorzy
machneli. Zadanie w temacie to rozszerzenie, i to pewnie za co najmniej 5pkt (chociaz nie
robilem to oceniam po tresci).
7 maj 17:26
Basiek: Mój błąd, po prostu.... już nie myślę.

Zaraz pójdę spać, to mi przejdzie
7 maj 17:32
jarke: tylko wstań jutro koło 7
7 maj 17:34
Basiek: To jest w tych całych maturach najgorsze
7 maj 17:35
jarke: brak snu, i potrzeba bycia o 7 na nogach, oj taak
7 maj 17:36
Basiek: Nie, po przemyśleniu w maturach wszystko jest złe
7 maj 17:38
jarke:
@
kylo, to zadanie to podstawa z nowej ery za 5 pkt
7 maj 17:39