..
asdf: Współczynniki a, b, c funkcji kwadratowej y = ax2 +bx+c wpodanej kolejnosci tworza ciąg
arytmetyczny. Jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest −3. Punkt o współrz˛ednych (1, 24)
nalezy do wykresu funkcji. Znajdz drugie miejsce zerowe oraz wartosci współczynników
a, b, c.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = a
1
b = a
1 + r
c = a
1 + 2r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(−3) = 0
f(1) = 24
2b = a + c
9a −3b + c = 0 →
c = 3b − 9a
a + b +
c = 24
a + b +
3b − 9a = 24
4b − 8a = 24
4b = 24 − 8a
2b =
12 − 4a
12 − 4a = a + c
12 − 5a = c
12 − 5a
1 = a
1 + 2r
12 − 6a
1 = 2r
6 − 3a
1 = r
6 = 3a1 + r
a
1 + a
1 + r + a
1 + 2r = 24
3a1 + r + 2r = 24
6 + 2r = 24
2r = 18
r = 9
3a
1 + 3 * 9 = 24
a
1 = −1
odp:
a
1 = −1
a
2 = 8
a
3 = 17
y = −x
2 + 8x + 17
f(−3) = −9 − 24 + 17 =
−16
f(−3) = 0
czyli dwie inne funkcje

gdzie błąd?
7 maj 16:18
matura już jutro : wydaje mi się że nie możesz z 1 równania podstawiać do tego samego wzorów , 3 nie wiadome
musisz mieć 3 równania
7 maj 16:20
asdf: Według mnie można bo to układ równań jest
7 maj 16:21
asdf: pomoże ktoś?
7 maj 16:23
kylo1303: W sumie nie chce mi sie analizowac gdzie blad, napsize tylko uklad rownan jaki trzeba
rozwiazac:
2b=a+b
9a−3b+c=0
a+b+c=24
3 niewiadome, 3 rownania
7 maj 16:24
kylo1303: Maly blad sie wkradl:
2b=a+c
7 maj 16:24
asdf: coś mi nie wychodzi

Siedzę nad tym zadaniem już z 20 minut i stoje w miejscu
7 maj 16:28
asdf:
7 maj 16:32
7 maj 16:38
ddddd: toć to proste
7 maj 16:53
krystek: Skup się na liczeniu!
7 maj 16:54
asdf: Mam, jak ktoś chce zobaczyć moje wypociny to prosze:
a = a
1
b = a
1 + r
c = a
1 + 2r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
{9a
1 − 3b + c = 0
{a + b + c = 24
{9a
1 − 3(a
1 + r) + a
1 + 2r = 0
{a
1 + a
1 + r + a
1 + 2r = 24
{9a
1 − 3(a
1 + r) + a
1 + 2r = 0
{3a
1 + 3r = 24 || : 3
{9a
1 − 3(a
1 + r) + a
1 + 2r = 0
{a
1 + r =
8
9a
1 − 3(
a1 + r) +
a1 + r + r = 0
8a
1 +
a1 + r − 3(
a1 + r) +
a1 + r = 0
8a
1 +
8 − 3(
8) +
8 = 0
8a
1 − 8 = 0
a
1 = 1
−−−−−−−−−−
a
1 + r = 8 → r = 7
a =1
b = 8
c = 15
Wyszło na to, że w moich poprzednich obliczeniach źle znak przeniosłem..
7 maj 17:20
kylo1303: Nie zawsze zamienianie wyrazow na "a i r" jest efektywne:
1' 2b=a+c
2' 9a−3b+c=0
3' a+b+c=24
3' b+2b=24
b=8
9a+c=24
a+c=16
8a=8
a=1
c=15
Chyba prosciej nieco?
7 maj 17:23
asdf: prościej, ale efekt ten sam. To zależy którą drogą ktoś pójdzie, albo zamieni albo nie, później
i tak jest to samo.
7 maj 17:28