.
Kasia: Dany jest punkt A(1,1) oraz prosta k o rownaniu y = x −1
Ile wynosi odleglosc punktu A od prostej k?
Jak się liczy takie cos? Przycmiło mnie
7 maj 16:14
Kasia: ponawiam
7 maj 16:27
matura już jutro : tablice matematyczne i tam masz wzór
7 maj 16:29
Franek: l: xA+yB+C=0
A(c,d)
| | |A*c+Bd+c| | |
d(a,l)= |
| |
| | √A2+B2 | |
7 maj 16:30
Kasia: a jaki jeśli moge wiedziec? bo wlasnie chyba go nie znam, albo nie kojarze. Wolalabym wiedziec
z jakiego ewentualnie korzystac jutro
7 maj 16:31
Kasia: i tutaj A = −1 B = 1 C = −1 tak?
7 maj 16:34
Kasia: hm?
7 maj 16:40
krystek: 1*x−1*y−1=0 A=1 b=−1 C=−1
7 maj 16:42
Franek: nie
x−y−1=o
A=1, B=−1, C=−1
strona 5 w tablicach (prosta i punkt)
7 maj 16:42
Kasia: Ok, wszystko jasne, dzięki wielkie!
7 maj 16:44
pigor: ... lub znajdujesz prostą k : y=−x+b i 1=−1+b ⊥ do danej , czyli k : y=−x+2
i rozwiązujesz układ równań tych prostych :
y=x−1 i y=−x+2 ⇔ 2y=1 i x=y+1 ⇔ y=
12 i x=
32 , czyli
B=(12,32) − ich punkt przecięcia się , to jeśli
d=|AB|=? − szukana
odległość , to
d2=(1−
12)
2+(
32−1)
2=
14+
14=
12 ⇒
d=12√2 .
7 maj 16:46
Kasia: o, pigor, też świetny sposób, gdybym zapomniała o tamtym wzorku

dziękuję
7 maj 16:48